От днес новата монета от 2 лева вече е в обращение

От 7 декември влиза в обращение новата монета от два лева, която ще е законно платежно средство заедно с познатата на всички ни двулевова банкнота.Монетата от 2 лева е направена от два метала като има сребрист външен кръг и златист вътрешен – това е точно обратният вариант на еднолевовата монета, обясни Стефан Цветков,главен касиер на БНБ:

„В центъра на вътрешния кръг на лицето на монетата е обозначен номиналната стойност с цифрата 2, набраздена с линии. Във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Пайсий Хилендарски. Върху външния пръстен са текстовете „Пайсий Хилендаски“, както и България“.

Възможността да плащаме с банкнотата от 2 лева остава, подчерта подуправителят на БНБ Калин Христов, цитиран от БНР:„За напред основно ще пускаме монети и няма да отпечатваме нови, но ще пускаме нови банкноти, тъй като все още има запас от банкноти“.

Вероятно в началото няма да можем да използваме новата двулевова монета за купуване на храни и напитки от автомати, защото ще трябва допълнително време за пренастройването им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *