Пуснаха евтините кредити за дограма

20% от главницата се опрощават, парите се връщат след свършена работа

Банките стартираха евтините кредити за енергоспестяване. Това са заеми за закупуване на уреди и извършване на ремонти, които ще осигурят пестене на енергия в жилищата. Те са по-евтини от кредитите за граждани с 20%, ако с парите се купи и монтира алуминиева или PVC дограма, ако се направи топлоизолация на дома, инсталира се термопомпен агрегат или газов котел за отопление на жилището вместо централно парно или се поставят слънчеви батерии.

Хората, които искат да вземат евтин заем, трябва сами да купят и монтират уредите или да извършат ремонтите. С документите и фактурите за изхарчените пари се кандидатства за заем. Ако са предпочетени фирми и търговски вериги, които са добри клиенти на банките, отпускането на парите става по-лесно. След като заемът е одобрен, 20% от него ще бъдат предоставени, без да се налага парите да се възстановяват. Независимо колко струва цялата поръчка, за дограма ще се връщат до 200 евро. За топлоизолация – 250 евро, за котли, слънчеви панели и термопомпени агрегати – до 400 евро. Всяко домакинство може да кандидатства само за един кредит и само за едно жилище.

Четири банки ще дават заеми за енергоспестяване. „Райфайзен“ вече пусна услугата. До 15-20 дни такива кредити ще отпускат и ДСК, ОББ и Пощенска банка във всичките си клонове в цялата страна. Схемата няма да е по-различна от тази за потребителските заеми, включително и лихвеният процент. Срокът на заемите варира между 1 и 5 години, а сумите са до 15 хил. лв.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *