СТО дава нови предложения за пазара на услугите

Посредник на Световната търговска организация (СТО) даде нови предложения за отварянето на пазара на услуги (телекомуникационния и банковия) в рамките на преговорите от Кръга Доха, съобщава Reuters.
Новото предложение замества предишното, което беше дадено през февруари. Но и в сегашния проект няма установени периоди за разглеждане на оферти и поемането на твърди споразумения при преговори в областта на услугите. Предложението е дело на мексиканеца Фернандо де Матео и Вентурини и показва големите различия в областта между развитите и развиващите се икономики.
Предложението на Матео не установява твърди правила за либерализиране на пазарите, а поставя само основната рамка. В световен мащаб секторът на услугите заема 70% от пазара в развитите държави и 50% в развиващите се, но се равнява на едва 19% от световната търговия. Основните различия между държавите са в националните закони на всяка една от тях за достъп до сектора от страна на чуждестранните инвеститори. Развитите икономики искат отварянето на пазара да е равностойно на отварянето на селскостопанския пазар и пазара за индустриални стоки. Но развиващите се икономики не желаят такива промени и искат отваряне на пазара за услуги само в такива сфери, които представляват интерес за самите тях.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *