Air France ще съкрати 1000 работни места през 2016 г.

Air Franceобяви, че възнамерява да съкрати 1000 работни места през 2016 г, предаде Ройтерс. Изявлението на главния изпълнителен директор Фредерик Гаже беше направено след края на заседание на производствения комитет на компанията.

Гаже обясни, че компанията разчита да намали работната сила догодина основно със споразумения за доброволно напускане. На въпрос за конфликта между ръководството на авиопревозвача и синдикатите и служителите той посочи, че диалог се води, макар и в момента да е много труден.

Компанията планира, както стана ясно по-рано, през идните години да съкрати 2900 работни места. Засега обаче не са взети конкретни решения по този въпрос, което беше потвърдено и от представители на синдикатите, участвали в днешното заседание.

Заседанието се проведе в силно охранявана сграда в западната част на Париж. Засилените мерки за сигурност се дължат на инцидента при предишното заседание, което беше организирано в комплекс край летище „Шарл дьо Гол“. Тогава демонстранти нападнаха двама представители на ръководството на компанията и разкъсаха дрехите им.

Air France, подобно на германския си конкурент Lufthansa, страда от силната конкуренция на евтини превозвачи като Easyjet и Ryanair. При полетите на далечни разстояния пък силен натиск оказват арабските компании.

Френският концерн си постави за цел да докара до печалба полетите на средни разстояния до 2017 г. Делът на полетите на дълги разстояния на печалба трябва за същия срок да бъде повишен от 50 до 70 на сто.

По-рано Air Franceзаплаши да съкрати 10% от полетите си на дълги разстояния до 2017 г., освен ако пилотите не приемат значителни съкращения на разходите и промени в условията на работа, съобщи Ройтерс по-рано, позовавайки се на свой източник, запознат с проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *