Airbus ще инвестира $2,5 млрд. в Турция

Очаква се Airbus да инвестира около 2,5 милиарда долара в Турция през 2020 г. и тази цифра да ще скочи над 5 милиарда долара до 2030 г., заяви министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Кахит Турхан.

Резултат с изображение за истанбул

Турция и Airbus поддържат силно и успешно сътрудничество в гражданската и военната авиация от около 30 години, добави Турхан.
Говорейки по време на церемонията за споразумение за модернизация на самолети модел A400M в авиобаза в централната анатолийска провинция Кайсери, Турхан отбеляза, че Турция е четвъртият по големина клиент на Airbus, с около 270 пътнически и товарни самолета, обслужвани от девет местни оператори.
„Airbus също има интереси в седем компании в Турция. Тези инвестиции дават конкретни резултати: всеки търговски и военен самолет Airbus, летящ днес, има части, произведени от турски доставчици “, каза Турхан.
Министърът подчерта също, че 144 от общо 344 самолета във флота на флага на турския флаг превозвач Turkish Airlines са самолети Airbus, информира economynews.bg.
„Турските авиолинии също са поръчали за 84 самолета AIR1 NEO и 30 A350-900 модел Airbus.“
Списъчната цена на тези 114 самолета, които ще бъдат доставени на партиди до 2024 г., е около 20,9 милиарда долара, според министъра.
Турхан също отбеляза, че тясното сътрудничество между авиационната компания и турската фирма за сателитни комуникации TÜRKSAT.
През 2017 г. Airbus и TÜRKSAT подписаха договор за разработване на спътници Türksat 5A и Türksat 5B.
Планирани са сателитите Türksat 5A и Türksat 5B за доставка в орбита съответно през първите тримесечия на 2020 г. и 2021 г.
Според министъра, новосъздадената турска космическа агенция планира да развие търговски, както и връзки за научни изследвания и развитие с Airbus през предстоящия период.
Отбранителна промишленост
Турхан също отбеляза напредъка на турската отбранителна промишленост през последните години.
„В момента Турция изпълнява общо 700 проекта за отбрана. Размерът на местната отбранителна промишленост – по отношение на обема на проекта – достигна 60 милиарда долара. Пет турски компании се класират сред първите 100 световни компании за отбрана “, каза той.
Зависимостта на местната отбранителна промишленост от чуждестранни източници е спаднала до около 30% от 80%, отбеляза министърът.
Турхан каза също, че разходите за изследвания и развитие на турската отбранителна промишленост са около 1,5 милиарда долара.
„Днес ние произвеждаме собствени вертолети ATAK, безпилотни въздухоплавателни средства, танкове ALTAY и пехотни пушки. Турция се превърна в една от 10-те страни, които проектират и строят военни кораби. „/Hurriet Daily News

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *