Alibaba засилва облачните си услуги в Европа

Китайският гигант Alibaba засили присъствието на своите облачни услуги в Европа, представяйки нов продукт, който има за цел да отнеме доминацията на Microsoft и Amazon, пише CNBC.

Китайският технологичен гигант пусна облачни продукти, свързани с изкуствен интелект и големи обеми от данни, в Европа, след като те вече се ползват на други пазари, включително в Китай.

Единият от продуктите позволява на потребители да заснемат продукти, а след това изкуственият интелект да ги намира в сайта за електронна търговия. Друг продукт има за цел да намира уязвимости в сигурността на мрежата.

Alibaba Cloud е пуснат в Европа от 2016 г., а миналата година предложи на този пазар и други продукти, фокусирани върху изкуствения интелект и данните. Но до момента усилията на Alibaba бяха фокусирани върху това да обслужва по-скоро китайските клиенти, опериращи в Европа. Сега тя се опитва да привлече и европейски компании.

В момента Alibaba има само един център за данни в Европа и той се намира във Франкфурт. Той обслужва целия регион. На Световния мобилен конгрес от компанията обявиха, че планират да отворят нови центрове за данни на континента, но не разкриха повече информация.

Облачният бизнес е най-бързо растящото звено на Alibaba, като през четвъртото тримесечие приходите от него скочиха със 104% на годишна база до 3,6 млрд. юана (570,6 млн. долара). Това подразделение се радва на над 1 млн. платени абонати, но облакът засега носи едва 4% от общите приходи на китайския гигант.

Alibaba все още изостава зад Microsoft и Amazon в глобален машаб. Amazon Web Services генерира приходи за 5,11 млрд. долара през четвъртото тримесечие на миналата година, информира investor.bg.

От Alibaba признават, че европейският бизнес с облачни услуги на компанията в Европа все още е малък.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *