Alibaba засили позиции в процъфтяващия пазар на дребно в Китай

Китайският технологичен гигант Alibaba ще поеме контрола над водещата верига хипермаркети и супермаркети Sun Art Retailing. Техническият титан се стреми да засили своите офлайн услуги за пазаруване и да затвърди позициите си в процъфтяващия пазар на дребно в Китай.

Alibaba вече е най-големият играч на електронна търговия в Китай и притежава Taobao, най-големият онлайн пазар в света. В момента Sun Art се контролира от звено на семейни инвестиции на Mulliez – едно от най-богатите семейства във Франция. Alibaba ще плати 28 млрд. хонконгски долара (3,6 млрд. щ. д., 2 млрд. паунда), за да повиши дела си в листвания от Хонконг Sun Art от 21% на 72%, според изявление на компанията.  Операторът на марки хипермаркети Auchan и RT-Mart, Sun Art има 481 хипермаркета и три супермаркета от среден размер в Китай. През 2017 г. Alibaba сключи стратегически съюз с веригата супермаркети, за да дигитализира своите магазини и инвестира 22,4 млрд. HK в компанията по това време.

„Тъй като пандемията Covid-19 ускорява дигитализацията на начина на живот на потребителите и корпоративните операции, този ангажимент към Sun Art служи за укрепване на новата ни визия за търговия на дребно и обслужване на повече потребители с напълно интегрирано преживяване“, каза Даниел Джанг, председател и главен изпълнителен директор на Алибаба. Всички физически магазини на Sun Art са интегрирани в платформите на Alibaba, като осигуряват едночасова и полудневна доставка при поискване. Това става чрез партньорство с други бизнеси на Alibaba, включително платформата за онлайн доставка на храна Ele.me и Cainiao, дъщерно дружество за логистика. Alibaba също се превръща в основен играч в света на онлайн плащанията, а нейната финансова технология, разклонена от Ant Group, се очаква да публикува своите акции в Китай и Хонконг по-късно този месец. Това може да е най-голямото първоначално публично предлагане (IPO), тъй като се съобщава, че целта му е 35 млрд. долара за набиране на капитал.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *