Alibaba инвестира 120 млн. долара в компания за игри

Китайския интернет гигант Alibaba Group Holding вложи 120 млн. долара в калифорнийската стартираща гейминг компания Kabam Inc. В замяна Alibaba ще използва нейните безплатни мобилни игри в свои продукти, пише Wall Street Journal.

Сделката, която оценява базираната в Сан Франциско компания Kabam на повече от 1 млрд. долара, се случва скоро, след като стана ясно, че Alibaba е провела разговори за инвестиране в мобилното приложение за изпращане на съобщения Snapchat, което може да повиши оценката на Snapchat до 10 млрд. долара.

Информацията е от източници, пожелали анонимност. Ходът пък е поредният опит на китайския интернет гигант да достигне до повече потенциални потребители преди първичното си публично предлагане.

Инвестицията в Kabam е в отговор на последните ходове на другите китайски технологични гиганти, включително Baidu и Tencent Holdings, които се опитват да стъпят в нови географски райони, като инвестират в стартиращи технологични компании.

През последните години Alibaba също инвестира в редица фирми, специализирани в множество области – от доставката на големи пратки до социални мрежи и футболни клубове.

Откакто създаде инвестиционната си група в Силициевата долина през октомври, Alibaba е финансирала най-малко 10 старт-ъпа. В това число влизат разработчикът на мобилни приложения Lyft и платформата за изпращане на съобщения TangoMe.

Благодарение на потребителите от 150 страни, които играят игрите ѝ, Kabam предосташч нови възможности на Alibaba да достигне до повече потребители, използвайки игрите. Въпреки че Alibaba предлага мобилни игри в мобилното приложение на сайта за пазаруване Taobao и в приложението за изпращане на съобщения Laiwang, сделката с Kabam представлява силен тласък за Alibaba в сектор, който отдавна е привлекателно място за конкурентите.

Tencent например инвестира 231 млн. долара в Riot Games, 330 млн. долара в Epic Games и все още неизвестна сума в Activision Blizzard, за да предостави на потребителите си игри.

70% от потребителите на Kabam играят игрите ѝ на мобилни устройства. Компанията очаква приходи от над550 млн. долара за тази година, след като през миналата отчете оборот от 360 млн. долара.

„Азия представлява 50% от пазара ни на игри. Тя е стратегически приоритет за нас“, посочва главният оперативен директор на Kabam Кент Уейкфорд, добавяйки, че компанията е говорила с Baidu, Tencent и „всеки голям играч в Китай“, преди да избере Alibababa за инвеститор.

Споразумението включва и ангажимент от страна на Kabam да пусне чрез Alibaba 10 игри през следващите три години, като започне с една, базирана на „Властелина на пръстените“, която е в процес на разработка.

Останалите игри ще бъдат смесица от вече съществуващи игри, като „Kingdoms of Camelot” и „Dragons of Atlantis, и няколко нови, които вероятно ще бъдат създадени от студията, които Kabam възнамерява да придобие.

Голяма част от 120-те млн. долара ще бъдат използвани за това, което Уейкфорд описва като поредица от „трансформационни“ придобивания в Азия и други региони. Той твърди, че Kabam е в активни преговори с няколко компании в момента, но все още няма завършена сделка.

С тези средства цялото външно финансиране на Kabam възлиза на 240 млн. долара. Парите и връзката с Alibaba имат задачата да помогнат на компанията да излезе на различни пазари и да предостави по-голямо разнообразие от продукти. Целта ѝ е да се разграничи от компании като Zynga и King Digital Entertainment, които същосе борят за вниманието на инвеститорите.

Alibaba отказва да коментира инвестицията в Kabam. Предишните инвеститори в нея са Canaan Partners, Redpoint Ventures, Intel Capital, Pinnacle Ventures и Google Ventures.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *