Alibaba придобива миноритарен дял в Meizu за 590 млн. долара

Китайският гигант Alibaba е постигнал споразумение да заплати 590 млн. долара за миноритарен дял в местния производител на смартфони Meizu, посочиха двете компании в съвместно изявление в понеделник, предава AFP.

Миналата година Meizu използва операционна система, разработена от подразделението за облачни технологии на Alibaba YunOS на своя най-популярен модел смартфон.

Alibaba ще интегрира своята мобилна операционна система с хардуера Meizu и ще си осигури подкрепа в електронната търговия, мобилния интернет и анализа на данни, се казва в изявлението.

„Инвестицията в Meizu представлява важна стъпка в цялостната ни мобилна стратегия, тъй като ние се стремим да поднесем на потребителите по-широк спектър от мобилни предложения и опит“, каза главният техническият директор на Alibaba Уан Дзиен.

Meizu, която е създадена през 2003 г. и е със седалище в южния град Джухай, е един от по-малките производители на смартфони в Китай след гигантите Xiaomi, Huawei и Lenovo.

Структурата на китайския пазар на смартфони включва няколко компании, които продават по-евтини модели от Samsung, който използва операционната система Android, и Apple.

Alibaba, основана от Джак Ма през 1999 г., е най-голямата компания за електронна търговия в Китай. През миналата година дружеството осъществи най-голямото първично публично предлагане в историята на борсата в Ню Йорк.

Основната платформа на Alibaba – Taobao, достига до повече от 90 на сто от китайския потребителски пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *