Alibaba разработва процесор с изкуствен интелект

Китайският гигант в онлайн търговията Alibaba планира да създаде дъщерна компания, която ще се специализира в разработката на чипове, в частност за изкуствен интелект (AI), съобщи Ройтерс.Alibaba разработва процесор с изкуствен интелект.

Резултат с изображение за алибаба

Още през втората половина на 2019 година новото предприятие трябва да представи първия си AI процесор. Предполага се, че чипът ще намери приложение в системите за самоуправление на автомобили и в умните градове, както и при решаване на логистични задачи.

В допълнение, чрез дъщерната си компания Alibaba планира да пусне и AI процесори за вградени системи. Така компанията се надява да навлезе по-бързо на перспективния пазар за облачни услуги и интернет на нещата, информира technews.bg.

Стремежът на Alibaba да разработи собствен хардуер, вкл. за изкуствен интелект, се вписва в правителствения курс на Китай, насочен към намаляване на зависимостта от внос на електронни компоненти.

За разлика от концепцията за машини-автомати за продажба и тестване на коли в модерния метрополис, идеите на Alibaba в областта на роботите-куриери са по-малко футуристични и се ограничаваха най-вече до собствените складове на компанията, както е и в случая с конкурента Amazon. Но миналата седмица китайският гигант в електронната търговия представи робомобил за доставка на стоки, използващ лидари за навигация.

Новите машини се създават в партньорство на Alibaba с компанията RoboSense – разработчик на системи за компютърно зрение, с които автопилотът изгражда обемна карта на околното пространство. Очаква се робомобилите тип G (серийно произвеждани леки автомобили и камиони) да намалят значително разходите за доставка на стоки, в резултат на прехода към безпилотна логистика и серийното им производство. Те ще бъдат оборудвани с различни интелигентни устройства за куриерски нужди, действйки като мобилни диспечерски пунктове, точки за продажба на кафе и в други сценарии за продажби на дребно.

Автомобилът Cainiao G използва три лидара RS-LiDAR-M1Pre: два отпред и един отзад, които, според производителя, ще осигурят висококачествено 3D-представяне на околната среда по време на шофиране. Технологията позволява на автомобила да „вижда” ясно параметрите и условията за движение, вкл. разстояние, скорост, движение на пешеходци, коли, камиони и т.н., като всичко това гарантира гладък поток от безпилотни автомобили, дори при трудни ситуации.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *