Alibaba увеличава продажбите си

Китайската компания за електронна търговия Alibaba Group Holding отчита по-висок от очакваното ръст на приходите през изминалото тримесечие. Мобилният бизнес и облачните услуги на групата са нараснали значително въпреки цялостното забавяне на китайската икономика, съобщава Reuters.

Общите приходи на търговския гигант за второто тримесечие са се повишили с 59% до 32.12 млрд. юана, или 4.84 млрд. долара, спрямо 20.25 млрд. юана за същия период на миналата година. Средната прогноза на анализаторите бе за по-слаб ръст до 30.17 млрд. юана, отбелязва Reuters. Нетната печалба обаче се понижава до 7.14 млрд. юана спрямо 30.82 млрд. юана година по-рано. Въпреки спада резултатът също надхвърля предварителните очаквания. Коригираната печалба на акция без еднократни разходи достига 4.2 юана спрямо прогнозите за 4.9 юана. След представянето на резултатите акциите на компанията поскъпнаха с 4.8%.

Броят на потребителите, използващи платформите за онлайн търговия на компанията, е нараснал с 18% на годишна база до 434 млн. Приходите от електронна търговия за тримесечието се повишават с 47% до 27.2 млрд. юана. Подобрението е особено силно при електронните покупки през мобилни устройства – там приходите скачат над два пъти. Броят на месечно активните потребители, използващи смартфони, се е повишил с над една трета спрямо същия период на миналата година.
„Успяхме да преминем важна граница през това тримесечие, като за пръв път постигнахме по-висока монетизация на мобилните потребители, отколкото на използващите персонални компютри“, изтъква главният финансов директор на групата Маги Ву.

Брутният обем на стоките – стойността на транзакциите, извършени от трети страни чрез платформите на компанията – е нараснал с близо една четвърт до 837 млрд. юана. През юни Alibaba обяви, че ще публикува данни за този показател само на годишна база. Това решение беше взето, след като финансовите регулатори в САЩ започнаха проверка на счетоводните практики на китайската група информира capital.bg.

Компанията очаква обемът на транзакциите през платформите й за разплащания да се увеличи почти двойно до края на десетилетието. Този бизнес в момента осигурява едва 2% от общите приходи на групата, но анализаторите предвиждат, че тези услуги ще се превърнат в основен двигател за растежа.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *