Amazon разработва тайно роботи за бита

Още преди години американският технологичен концерн Amazon е стартирал тайна разработка на домашни роботи и сега разширява сериозно усилията си. Bloomberg съобщава за агресивно увеличаване на свободните позиции като разработчици на софтуер за роботи в подразделението за развойна дейност Lab 126 на Amazon.

Там са били разработени успешни устройства като кутиите за стрийминг на видео Fire и системите на високоговорителите Echо, но също така и неуспешни проекти, като бързо забравения Fire Phone.

Роботът се развива под кодовото име Vesta, вдъхновен от римската богиня на дома и огнището. Според източниците на агенцията, които са информирани за плановете, Amazon планира първото тестване на роботи от служители в домовете им по-късно през тази година. Доставката до потребителите е планирана за 2019 г., но може да бъде отложена. Освен това в Lab 126 вече е имало хардуерни проекти, които са били преустановени по време на фазата на разработката. Говорител на Amazon не е потвърдил проекта Vesta, заявявайки, че компанията не коментира „слухове и спекулации“.

Прототипите са оборудвани с мощни камери и софтуер за компютърно зрение и се движат подобно на самоходни автомобили през стаите в жилищата. Твърди се, че ръководител на разработката е бившият мениджър на Apple Макс Пали. Освен това Amazon е наел и специалисти по машинно инженерство от роботизираната индустрия.

Проектът Vesta очевидно няма нищо общо с Amazon Robotics, дъщерно дружество на концерна в щата Масачузетс и в Германия, които са резултат от придобиването на Kiva Systems за 775 милиона долара през 2012 година. Технологията на Kiva се ползва от Amazon достатъчно интензивно за автоматизиране на складовата ѝ база, което допринася значително за доставките в рамките на един и същи или следващия ден. Складовите роботи увеличават производителността, като доставят поръчаните продукти директно на персонала, който ги подбира, пакетира и транспортира. Рафтовете се движат от сравнително плоски, оранжеви роботи, които могат да ги качват или свалят.

Въпреки това задачите, които роботът Vesta трябва да изпълнява, все още са до голяма степен неясни. Информаторите, запознати с проекта, предполагат, че може да става дума за нещо като мобилен гласов асистент Alexa, който придружава собствениците си през дома. Роботът може да бъде в състояние да прави обикновени домакински дейности, или просто да прави компания.

„Домашните роботи не са толкова голям скок за Amazon“, коментира авторът на специализираното технологично издание ZDNet.com Лари Динган. „Става дума за това, че Amazon дава тяло на Alexa“. А Alexa дава на роботите глас, контролен център, потребителски интерфейс, информира investor.bg.

Динган очаква допълнителни възможности да има в сферата на здравеопазването, корпоративното сътрудничество и, разбира се, в електронната търговия. С екосистемата Alexa и Amazon Web Services Amazon има най-добрите условия за разработване на успешни роботи – осигурява се последователен хардуерен дизайн. Освен това следва да се има предвид и многократно доказаната готовност на Amazon да субсидира силно собствения си хардуер, пояснява тя.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *