Ansell продаде отдела за презервативи за $600 млн.

Ansell – известният по цял свят производител на противозачатъчни средства, се освободи от производството и дистрибуцията на презервативи срещу сумата от  600 млн. долара. Купувач е китайски консорциум, който е броил тази сума за втория по големина производител на презервативи в света.Австралийската фирма Ansell продава дистрибутора си за презервативи на китайската групировка Humanwell Healthcare Group и CITIC Capital China Partners. Става дума за глобалните продажби на неговите марки, които включват Mates, Skyn ​​и Jissbon, изостават зад Durex на Reckitt Benckiser.
След финализиране на сделката ще се даде възможност на Ansell да се съсредоточи върху продуктите от индустриална и медицинска гума. Главният изпълнителен директор на Ansell Магнус Николин заяви: „Това е единственият ни потребителски бизнес, това е единственият бизнес, в който не сме номер едно в света, а това е бизнес с драматично различен пазар за маркетинг. “
Пазарът на презервативи в Китай се очаква да нарасне с 12% годишно между 2016 и 2024 г. и да струва повече от 5 млрд. долара годишно. Това показват цифрите според доклад на Проучване на пазара на прозрачност. А и колкото и да има потенциал за добър растеж на продажбите на презервативи на развиващите се пазари, все пак прогнозите сочат, че те в крайна сметка ще се забавят.
Добър ход ли е купуването на този бизнес за най-многолюдната страна в света, която дори доскоро беше забранила със закон раждането на повече от едно дете в семейство.
Нагласите към секса в Китай станаха по-малко стриктни напоследък, а по-голямо ударение беше поставено върху възпитанието и образованието в сферата на общественото здраве.
Предметът на дейност на Ansell /Ансел/ с презервативи датира от 1905 г., когато Ерик Норман Ансел купува машината за производство на презервативи, собственост на  неговия работодател – Dunlop Pneumatic Tire Company.  До вчера бизнесът с презервативи бе най-старото и най-малкото отделение на компанията.
Антон Таляферо, инвестиционен директор на Investors Mutual Ltd, основен инвеститор в Ansell, заяви: „Те продадоха малка част от цялостния си бизнес на много добра цена, смятаме, че това е добър ход“.
Акциите на компанията „Ансъл“ затвориха при нива  с 4.3% по-високи от $ 25.18 в Сидни. Анализатори отбелязват, че ценните книжа на компанията са се повишили с една трета през последните 12 месеца.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *