Apple може да купи Tesla за 75 милиарда долара

Apple ще се опита да придобие производителя на електромобили Tesla в близките 18 месеца, прогнозира американският предприемач Джейсън Калаканис, бивш мениджър на Netscape. Според него, Apple има няколко сериозни причини да купи Tesla – компания, основана от Елън Мъск, който е известен и с космическите си проекти, пише TechNews.bg.

Главният мотив на Apple произтича от плановете на компанията да създаде собствен автомобил. Покупката на Tesla би ускорила процеса по създаване и пускане на пазара на кола от Apple. Според слуховете, автомобилът с кодово име Titan е в процес на разработка.

Освен това се твърди, че Apple разработва технологии за самоуправляеми коли. В тази сфера Tesla също би била от полза на Купертино, тъй като работи по подобни проекти.

лън Мъск подчертава, че основният елемент на автономните коли е системата за машинно зрение.

Още една сериозна причина Apple да погълне Tesla е фактът, че компанията на Елън Мъск строи огромен завод за литиево-йонни батерии, наречен Gigafactory. Ако получи контрола над това предприятие, Apple ще може да удовлетвори напълно нуждите си от батерии за мобилни устройства.

Джейсън Калаканис смята, че евентуална сделка по поглъщане на Tesla може да струва на Apple около 75 млрд. долара Пазарната капитализация на ИТ гиганта от Купертино превиши наскоро 700 млрд. долара , което се случва за първи път на американска публична компания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *