Apple остава най-скъпата марка, следват я Google и Coca Cola

Марката и логото на техгиганта Apple са най-скъпите в света. Те струват 119 млрд. долара – повече от брутния вътрешен продукт на Мароко, Еквадор и Оман.Това пише британският в. The Guardian.

Стойността на компанията от Силиконовата долина, която вече е най-голямата в света с цена на борсата от 591 милиарда долара, е нараснала с 21% в последните 12 месеца, показва годишният доклад на Interbrand за най-добрите световни марки. Apple, която е известна в цял свят с обикновената си емблема „отхапана ябълка“, ръководи възхода на технологичните компании в тазгодишния доклад.

Стойността на марката Google е нараснала с 15% до 107 милиарда долара, което я поставя на второ място, следвана от Coca Cola с увеличение от 3% до 81,5 милиарда долара, IBM (72,2 милиарда долара) и Microsoft (45,5 милиарда долара). Facebook се изкачва най-много в класацията с 86% увеличение на стойността на марката до 14,3 милиарда долара, което я поставя на 29-то място в таблицата пред дългогодишни глобални корпоративни имена като Volkswagen и Ford.

„Възползвайки се от нарастването на дигиталните и напоследък мобилните технологии, схватливи марки като Apple станаха по-силни“, заяви генералният директор на Interbrand Джез Фрамптън. Apple, която покойният й генерален директор Стив Джобс създаде в гараж в Лос Анджелис преди 38 години, се появи за първи път в топ 10 на Interbrand само преди три години.

Макретинговият директор на Interbrand Греъм Хейлис обясни, че ежегодната класация, която се прави от 2000 г., изчислява стойността на марката, като взема предвид финансовите резултати на компаниите, „марковият съюз“ на потребителите и „анализи на силата на марката“. Макар че много технологични компании се изкачиха в класацията, не са малко и сривовете. Финландската компания за мобилни телефони Nokia пада от 41-о на 98-о място до 4,1 милиарда долара, малко преди Nintendo, която е на 100-о място спрямо 33-о миналата година.

Китайска компания за първи път влиза в топ 100 тази година – това е компанията за мобилни телефони и широколентов интернет Huawei, която е на 94-о място по стойност на марката с 4,3 милиарда долара. Повечето компании в първата стотица са американски, като най-поставената неамериканска компания е южнокорейската Samsung – 6-о място, японската Toyota заема 8-о място, а германската Mercedes-Benz е поставена на 10-о място.

Дизайнерската марка Lui Vuitton е най-скъпото модно име. Тя заема 19-о място в класацията със стойност на марката от 23 милиарда долара, малко преди H&M, която заема 21-о място със стойност 21 милиарда долара.

Най-скъпата спортна марка е Nike, която е поставена на 22-о място със стойност от близо 20 милиарда долара, пред конкурента Adidas, който е на 59-о място със стойност 7 милиарда долара.

Фрамптън заяви, че възможността на потребителите да взаимодействат и критикуват марките в Twitter и други социални мрежи означава, че компаниите трябва да реагират по-бързо и да подобрят репутацията на марката си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *