Apple планира да пусне собствен електромобил през 2024 г.

Apple планира да започне производство на собствен електромобил през 2024 г., според източници от индустрията. Твърди се, че колата ще използва батерии от следващо поколение.

Екип от инженери в Купертино разработва усилено първия електромобил на Apple
(снимка: Apple)

Инженерите на Купертино работят по проекта за електромобил, известен като Project Titan, още от 2014 г. В един момент обаче компанията искаше да затвори проекта и да се съсредоточи само върху софтуера за автопилот, припомня Ройтерс, информира technews.bg.

През 2018 г. Дъг Фийлд, ветеран от Apple, който работеше в Tesla, се завърна в компанията, а година по-късно уволни 190 души от екипа и възобнови разработката на електрическа кола за масовия пазар.

Apple Events - November 2020 - Apple
 Според източниците на Ройтерс, електромобилът на Apple ще разполага с батерии от ново поколение, които могат драстично да намалят производствените разходи и да увеличат пробега на автомобила.

Apple иска да използва „моноклетъчен” дизайн, за да увеличи капацитета на своите батерийни клетки, като същевременно опрости конструкцията на автомобила. Някои източници сравняват мащаба на технологията с първия iPhone.

Apple's new Mac computers could change PCs as we know them - Tips Clear General Blogger Blog

Предполага се, че друга компания ще произвежда автомобила на Apple. Купертино преговаря с Magna International, но споразумение все още няма, тъй като Apple е променила плановете си.

Освен това, за да може заводът да реализира печалба, той трябва да произвежда най-малко 100 хиляди автомобила годишно. Такъв обем може да създаде проблем за Apple, която ще бъде новак на автомобилния пазар.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *