Apple ще инвестира 10.5 млрд. долара в нови производствени технологии

Apple планира да инвестира 10.5 млрд. долара в нови производствени технологии. Компанията е записала сумата като част от прогнозираните си разходи през фискалната 2014 г., съобщава агенция Bloomberg.

Заводското оборудване ще е най-разнообразно и ще включва роботи, лазери, системи за полиране на метал и пластмаса и др. Apple ще се сдобие и с нови устройства за тестване на обективите на камерите на iPhone и iPad.

Желанието на компанията от Купертино е да повиши ефективността на производството, както и неговото качество. Така тя смята, че ще може да се конкурира по-добре с останалите участници на пазара. Източници на Bloomberg твърдят, че Apple вече подписва договори с производители на заводските машини.

„Apple има толкова много пари, че може да инвестира в машини на световно ниво от последно поколение, каквито се използват в сферата на космонавтиката и отбраната. Разработките на компанията са толкова уникални, че трябва да имат и уникален процес на производство, за да могат да ги реализират“, коментира Мутураман Рамасами от анализаторската компания Frost & Sullivan.

Компанията разполага с много стриктен процес, който следва за всеки продукт. Още докато устройството се разработва отделът по индустриален дизайн работи по методи за неговото производство. След това те се предават на друг инженерен отдел, който разработва методиката на производство в по-голям мащаб. Ако се налага се създават и конкретни машини, които да вършат това, което съществуващите предложения не могат. Някои от специалистите на компанията посещават заводите в Азия и напъстват при избирането на подходящото оборудване и обучението на персонала.

Компанията разполага с близо 147 млрд. долара кешов запас и най-често използва парите именно за инвестиции в производствени мощности и строене на заводи. Apple дори отдава заеми на други фирми, които искат да произвеждат части за нейни устройства. По-рано този месец американската компания е отпуснала заем на GT Advanced Technology за изработка на оборудване, чрез което да се произвеждат лещи от сапфир за обективите на камерите на iPhone и iPad.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *