Barclays съкращава 3700 служители

Това е част от стратегията за оптимизиране на институцията. 1800 от позициите ще бъдат съкратени от сферата на инвестиционното банкиране, а 1900 – в тази на бизнес банкирането и европейския ритейлинг.
Мярката е обявена в същото време, в което Barclays представи статистики за огромно понижаване на приходите си – от 5,9 милиарда паунда през 2011 г. до едва 246 милиона паунда за изминалата 2012 година. Голяма роля за това играят различните съдебни процеси срещу институцията, включително и този за манипулиране на лихвения процент LIBOR.
Новият главен изпълнителен директор Антъни Дженкинс обяви промяна в курса на банката, за да изчисти имиджа ѝ.
Същевременно бе обявено, че институцията ще затвори и звеното, което съветваше клиентите относно техните данъчни плащания и минимизирането им.
За да се изпълни планът, ще трябва да бъдат отделени близо 500 милиона паунда за първото тримесечие на тази година. Според анализите ходът ще спестява по 1,7 милиарда паунда на година до 2015 година.
Към момента в редиците на Barclays работят 140 хиляди души. От институцията обявяват, че за 2012 бонусите на служителите са намалени с 16%. Възнагражденията са паднали с 13% до 13,300 паунда на човек средно за целия бизнес, а в инвестиционното звено числата са надолу със 17% до 54,100 паунда за година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *