BIODIT успешно затвори втори кръг финансиране с два инвестиционни фонда

BIODIT  e българска технологична компания, която  успешно финализира втория кръг набиране на финансиране. Инвеститорите са частният Impetus Capital и фондът за рисков капитал NEVEQ II. Общата инвестиция е в размер на 500 хиляди лева.

„По време на презентацията на BIODIT в Деня на инвеститорите за Impetus Capital от декември 2017 г. година видяхме силно представяне на компанията. Инвестицията ни в BIODIT цели да засили продажбите и растежа на българския и европейските пазари“, сподели Николай Мартинов, партньор в Impetus Capital. Това е допълнително инвестиране на NEVEQ II в BIODIT. През 2016 г. фондът инвестира 1.5 млн. евро в BIODIT за комерсиализация на продуктите на компанията в България и страни от Западна Европа.

Успешното финализиране на втория кръг инвестиции е част от стратегията за излизане на BIODIT на Българска фондова борса до края на 2018 г. Технологичната компания планира да се възползва и от безвъзмездното финансиране за излизане на фондовата борса по инициатива на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. От компанията активно работят по финализиране на документацията, а публичното предлагане се очаква да започне тази есен.

Вече е ясно, че Бългapcĸaтa тexнoлoгичнa ĸoмпaния Віоdіt пoдгoтвя пъpвичнo пyбличнo пpeдлaгaнe (ІРО) нa фoндoвaтa бopca в Coфия пpeз ceптeмвpи или oĸтoмвpи, cъoбщиxa допълнително  oт ĸoмпaниятa. Тя ще пpeдлoжи „знaчитeлнa чacт“ oт aĸциитe cи нa бopcaтa и вeчe пoдгoтвя пpocпeĸтa зa пyбличнo пpeдлaгaнe, ĸoйтo щe пpeдcтaви нa бългapcĸия финaнcoв peгyлaтop „мнoгo cĸopo“, пpeдaдe ЅееNеwѕ, цитиpaйĸи изявлeниe нa ĸoмпaниятa. Дpyжecтвoтo cъc ceдaлищe в Coфия имa ĸaпитaл oт 8.7 млн. лeвa, paзпpeдeлeни в 8.7 млн. бpoя aĸции, ĸaтo вcяĸa e c нoминaлнa cтoйнocт oт 1 лeв, cпopeд дaнни oт тъpгoвcĸия peгиcтъp.

Нещо повече за BIODIT: Компанията разработва и произвежда биометрични системи за контрол на достъп и работното време. Компанията е и разработчик на единствената по рода си биометрична сиситема за превенцията на автомобилна кражба – CarSec. Системата CarSec има 99% успеваемост на превенцията на кражби на автомобили от направените инсталации до момента.

През 2016 г. BIODIT приключва Серия А финансиране от NEVEQ, a през 2017 г. става първата българска компания, която печели финансиране по направление Транспорт на Horizon 2020 за проекта PREVENT – предотвратяващ шофирането в нетрезво състояние. Трета година поред BIODIT е посочван като един от най-обещаващите производители на биометрични технологии в следващите 5 г. за автомобилната индустрия в докладите на световни лидери в пазарните проучвания като Technavio, Stratistics MRC, Research and Markets. Изпълнителният директор Юлиан Софрониев /на снимката/ е сред първите българи, станали част от глобалната мрежа Endeavor, която избира и подпомага предприемачи с идеи и бизнеси с качества да се разраснат бързо на международния пазар.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *