BIODIT подаде документи за IPО в КФН

Българската технологична компания BIODIT е първият стартап, който внесе проспект за първично публично предлагане на акции в Комисията за финансов надзор. Това се случи в ранните часове на вторник. IPO-то ще се осъществи с подкрепата на Karoll. Следвайки примера на BIODIT, други 12 малки и средни компании се готвят за излизане на Българската фондова борса.

Резултат с изображение за BIODIT

Следвайки примера на BIODIT, други 12 малки и средни компании се готвят за излизане на Българската фондова борса, съобщават от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

„BIODIT ще бъде еталон за фондовата борса в България. Радвам се, че листването ни на БФБ зарази други компании да направят стъпки към публично предлагане. Вярвам, че решението, което взехме е началото на промяната на БФБ, която всички инвеститори в България очакват повече от 10 години. Имаме и желанието, и технологичната готовност да изпълняваме задълженията си като публична компания и да предоставим най-високо ниво на прозрачност за инвеститорите си“, посочва изпълнителният директор на BIODIT Юлиан Софрониев.

BIODIT е и първата компания, която ще се възползва от безвъзмездното финансиране за излизане на фондовата борса по инициатива на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

BIODIT разработва и произвежда изцяло в България биометрични системи за контрол на достъп и работното време. Компанията е и разработчик на единствената по рода си биометрична сиситема за превенцията на автомобилна кражба – CarSec, показала 99% успеваемост.

През 2018 г. BIODIT оборудва 2% от фирмите с над 100 служители с биометрични системи за контрол на достъп и работното време. Компанията успешно финализира втори кръг набиране на финансиране в размер на 500 хиляди лева. Инвеститорите са частният Impetus Capital и фондът за рисков капитал NEVEQ II.

Още през 2016 г. BIODIT приключва Серия А финансиране от NEVEQ, a през 2017 г. става първата българска компания, която печели финансиране по направление Транспорт на Horizon 2020 за проекта PREVENT – предотвратяващ шофирането в нетрезво състояние, информира infostock.bg.

Четвърта поредна година BIODIT е посочван като един от най-обещаващите производители на биометрични технологии в следващите 5 г. за автомобилната индустрия в докладите на световни лидери в пазарните проучвания като Technavio, HTF Market Intelligence, Stratistics MRC, Research & Markets.

Изпълнителният директор Юлиан Софрониев е сред първите българи, станали част от глобалната мрежа Endeavor, която избира и подпомага предприемачи с идеи и бизнеси с качества да се разраснат бързо на международния пазар. Юлиан Софрониев е ангел инвеститор, ментор и лектор на следващото поколение предприемачи в рамките на Тийноватор.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *