Bitcoin достигна нов рекорд

Цената на онлайн криптовалутата Bitcoin достигна до най-високото си историческо ниво, като във вторник надмина кота 1400 долара, пише Reuters.

Валутата, която през последната година вдигна повече от три пъти стойността си, достига до рекордното си ниво основно заради силното търсене в Япония, където Bitcoin беше обявена за легален начин на плащане.

Промяна в Япония

Според сайта Cryptocompare, който анализира търговията с Bitcoin по света, около 50% от сделките с валутата за последната седмица са били по разменния курс на Bitcoin срещу японската йена. „Японците наскоро започнаха да се държат много по-топло спрямо Bitcoin и започнаха да я използват като легална форма на плащане, което до голяма степен ратифицира валутата“, коментира основателят на Cryptocompare Чарлз Хейтер.

По-различно отношение към Bitcoin се наблюдава и в Китай, където рестрикциите върху размяната на валута бяха смекчени. Според китайските власти Bitcoin може да се използва за пране на пари и процесът трябва да бъде контролиран.

До исторически висини

Bitcoin достигна разменен курс от 1 монета срещу 1460 долара в сряда. Това е най-високото ниво от създаването на валутата през 2008 г. За последната година Bitcoin е вдигнала цената си с над 200%. Последният връх валутата достигна в началото на 2014 г., след което котировките сериозно паднаха и варираха между 250 и 700 долара за една монета. Със сегашната си цена общата стойност на всички Bitcoin монети в обращение е 25 млрд. долара.

„Най-големият двигател на растежа в момента е това, че институционалните инвеститори имат все по-голям интерес към целия сектор на криптовалутите“, коментира Браян Кели от Brian Kelly Capital, която скоро основа фонд за дигитални активи, насочен към външни инвеститори, информира capital.bg. „Не смятам, че това са измислени пари. Това са истински пари, които са тук, за да останат и да помогнат на новата ера на интернет“, добавя Кели.

Освен към Bitcoin скок на интереса има и към други криптовалути като Ethereum, които също са близо до историческите си върхове. Възможността за налагане на други интернет валути обаче е малка и инвеститорите запазват интереса си предимно към Bitcoin.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *