Bloomberg търси нов бизнес-модел

Компанията Bloomberg планира още една година на агресивни инвестиции и може да сключи нови сделки по сливания и поглъщания в опитите си да се превърне в „най-влиятелния източник на новини в света“, пише FT.
Частната компания съществува днес благодарение на абонаментите за източниците на финансова информация. Компанията проучва възможността да поиска такса за цялото съдържание на сайтовете Bloomberg.com и Businessweek.com.
„Смятам, че достигаме до дъното на спада на новинарския пазар“, заяви шефът на компанията Питър Грауър. Според него от News Corp., под управлението на Мърдок, са отправили ясен сигнал на целия свят, че компанията може да предоставя съдържание срещу заплащане.
След това от Bloomberg заявиха, че са готови да пожертват краткосрочните печалби в името на далечните планове. При това шефът на компанията каза: „Мисля, че е време да заявим: Да, ние сме длъжни да намерим нов модел и да получим разумна компенсация за съдържанието, което предлагаме“.
Основните конкуренти на Bloomberg са интернет сайтовете на Financial Times и Wall Street Journal, които вече събират абонаменти за ползване на информационния масив. Компанията се въздържаше от подобна стъпка с надеждата, че така името на компанията ще достигне до по-широка аудитория.
В този момент компанията проучва 70 инвестиционни възможности.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *