Bluetooth две десетилетия възход

През двете десетилетия, откакто за първи път се появи в продуктите за масова употреба, технологията Bluetooth стана толкова широко разпространена, че навярно има цяло поколение потребители, което не може да си спомни време без нея.

Възходът на Bluetooth технологията тепърва предстои – в ерата на IoT (снимка: CC0 Public Domain)

ABI Research изчислява, че през настоящата година около 5 милиарда устройства с Bluetooth функционалност ще бъдат доставени на потребителите по целия свят. Тази цифра ще нарасне до 7 милиарда през 2026 г., според анализаторите, информира technews.bg.

Bluetooth вече е във всичко – от смартфони до хладилници и електрически крушки. Тя позволява свързване на нарастващ брой електронни продукти един с друг безпроблемно. Е, не винаги.

Въпреки разпространението си, технологията все още е склонна да създава проблеми. А те предизвикват куп главоболия, независимо дали става дума за борбата за настройване на ново устройство при свързване, превключване на слушалки между устройства или просто твърде слаб обхват.

„С Bluetooth имаме отношения на много любов и омраза“, казва Крис Харисън, професор по взаимодействието човек-компютър в университета „Карнеги Мелън“. „Kогато работи, е невероятно, но когато не работи, ти се иска да си оскубеш косата“.

Обещанието на технологията бе да направи връзката между устройствата възможно най-безпроблемна и лесна. „Bluetooth така и не стигна дотам, за съжаление“, въздъхва професорът. Причините за това, според него, имат връзка със самата основа на сравнително евтината технология.

Възходът на Bluetooth

Твърди се, че Bluetooth заимства името си от скандинавския крал от девети век Харалд „Синия зъб“, който е известен със своя мъртъв преден зъб със синьо-сив цвят и с това, че е обединил Дания и Норвегия през 958 г. Първоначално разработчиците възприемат Bluetooth като кодово име за тяхната безжична технология, свързваща локални устройства, но в крайна сметка то си остава за постоянно.

Технологията се отличава от Wi-Fi по това, че е „по своята същност с малък обхват“, казва Харисън. Днес все още е така – Bluetooth опциите, с които много потребители са свикнали в своите телефони и преносими тонколонки, работят с по-ниска мощност и могат да се свързват само на ограничени разстояния.

Different Bluetooth Versions:The Emergence of Bluetooth 5.0

Цената на свободните честоти

Bluetooth сигналите преминават през ефирни честоти, които не подлежат на лицензиране и са на практика отворени за обществеността – всеки може да ги използва, за разлика от приватизираните ефирни вълни, които се контролират от големите телекоми. Това може да е улеснило развитието и по-широкото възприемане на технологията, но си има своята цена.

Bluetooth трябва да споделя и да се конкурира с множество други продукти, използващи нелицензирани честотни ленти, като бебефони, дистанционни модули за телевизори и др. Това може да доведе до смущения. А те подкопават ефективността на Bluetooth.

Харисън цитира и други причини, поради които Bluetooth може да бъде „необичайно болезнена“ технология – проблеми с киберсигурността, които могат да възникнат при безжичното предаване на данни. Ако човек инсталира Bluetooth високоговорител в своя дом, надали би искал всеки в радиус от 15 метра да може да се свърже с него. Но производителите никога не са се спирали на този въпрос, на рисковете в безпроблемния процес на „режим на откриване“.

Своеволията на технологията също късат много нерви. „Понякога устройството ще се стартира автоматично и ще бъде в този режим „готово за сдвояване“, казва професорът. „Друг път трябва да кликате като луд някаква извънземна последователност, за да вкарате устройството в този конкретен режим“.

Нещо повече, множество правителствени агенции съветват потребителите да внимават с използването на Bluetooth, защото рискуват устройствата им да бъдат по-уязвими към пробиви в киберсигурността. Федералната комисия по комуникациите на САЩ предупреждава, че както и при Wi-Fi връзките, „Bluetooth може да изложи личните ви данни на риск, ако не сте внимателни“.

Въпрос на удобство

И все пак – бизнесът и потребителите продължават да възприемат Bluetooth добре. Apple, може би най-очевидно, се отказа от традиционните портове за слушалки и представи своите популярни безжични слушалки с Bluetooth – AirPods. Други технологични компании също пуснаха подобни джаджи.

Някои заклети аудиофили отказват да прегърнат света на Bluetooth слушалките поради причини, свързани с качеството на звука. Но това са по-скоро изключения.

Въпреки недостатъците на технологията, проф. Харисън не вижда търсенето на Bluetooth да намалява. Признава, че самият той използва технологията безпроблемно – в около „70% от времето“. „Bluetooth все още не е достигнала своя връх“, каза Харисън.

Неговата прогноза е, че широкото разпространение на интернет на нещата (IoT) и на интелигентните устройства, работещи заедно на близки разстояния, само ще допринесат за неговия растеж. „Bluetooth ще бъде спойката, която свързва всичко заедно.“

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *