BNP Paribas с драматична загуба в края на 2015 г.

Миналата година се оказа трудна за инвестиционните банки в световен мащаб. Най-голямата такава във Франция – BNP Paribas, отчете драматичен спад от 52% за четвъртото тримесечие на годината. Приходите на кредитора са се свили до 665 милиона евро от 1,38 милиард евро за същия период година по-рано.

Подобно на останалите големи европейски банки BNP Paribas също премина към радикална реорганизация и планира да съкрати разходите си с милиарди евро с промени в своята структура, пише Business Insider.

Междувременно миналата седмица от Deutsche Bank обявиха, че очакват загуба от 2,1 милиарда евро за четвъртото тримесечие на 2015 г. Основна причина за лошите финансови резултати са плащания по съдебни дела и разходи по плана за най-голямата реорганизация в историята на финансовата институция.

Около 1,2 милиарда евро са похарчени по съдебни спорове, а 800 милиона евро – за промените в структурата на организацията и разходи по обезщетения.

От ръководството на банката коментират, че „трудните условия на пазара” също са оказали негативен ефект върху приходите, като печалбата се е свила с 6,6 милиарда евро. Година по-рано резултатите показаха 7,8 милиарда евро на плюс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *