BP и Chevron инвестират в нов вид „зелена енергия“

BP и Chevron направиха инвестиции в нов вид „зелена енергия“, залагайки на нова технология, която може да се окаже първата в света мащабируема чиста енергия, получена от постоянен източник: естествената топлина на земята.

Снимка: iStock

Двете големи петролни компании насочиха финансиране от 40 милиона долара към канадска фирма за геотермална енергия, наречена Eavor. Базирана в Калгари, Eavor е пионер в нова форма на технология, която е възможно да бъде внедрена на много места по света.

Инвестицията бележи ключов момент в зона, която иначе се пренебрегва от енергийните компании, които до голяма степен се стремят към ветроенергийни и слънчеви проекти в усилията си да се разнообразят от изкопаемите полета, информира nfostock.bg.

Това е първата инвестиция в геотермална енергия за BP и втора за Chevron, която продаде своите геотермални активи през 2016 г.

Eavor по-рано е приемал само инвестиции от бизнес ангели и фондове за рисков капитал. Инжекцията от 40 милиона долара ще бъде използвана за допълнителни изследвания и разработки, за да помогне на енергийната система да бъде на конкурентни цени.

„Виждаме потенциала на Eavor да допълва нарастващите ни портфейли от вятър и слънце“, каза Фелипе Арбелаес, старши вицепрезидент на BP за нулева въглеродна енергия. „Технологии като тази на Eavor имат потенциала да доставят геотермална енергия и топлина и да помогнат за отключване на бъдещето с ниски въглеродни емисии.“

Резултат с изображение за „зелена енергия“

Eavor разработи нов тип геотермална технология, която с много прости думи създава подземен „радиатор“.

Eavor “Loop” се състои от мрежа от затворени вериги от тръби, монтирани обикновено на 3 километра до 4 километра под земната повърхност, произхождащи и завършващи в същото надземно съоръжение. Тръбите се монтират с помощта на усъвършенствани техники на пробиване.

Течността се движи в тръбите от надземното съоръжение през горещата околна подземна среда, преди естествено да циркулира обратно до върха на контура. След това горещата течност се преобразува в електричество или се прехвърля в централна топлопреносна мрежа.

Резултат с изображение за „зелена енергия“
Основно предимство на този тип енергия е, че тя е постоянна и осигурява базов товар на електроенергия към мрежова система, без да изисква предизвикателни батерийни решения за периодичната вятърна и слънчева енергия.

За разлика от водноелектрическата енергия, която разчита на големи източници на постоянен воден поток, тя е проектирана да бъде мащабирана, а Eavor предвижда платформи, инсталирани под полета на слънчеви панели и в ограничени от пространството региони като Сингапур.

Геотермалната енергия съществува от десетилетия, като се радва на период на бум през 70-те и 80-те години на миналия век, преди да падне от светлината на прожекторите през 90-те години. Разчитайки на топлина под повърхността на земята, тя отдавна е привлекателно предложение за петролните и газови компании, които имат основен опит в проучванията и сондажите под земята.

Проблемът е, че конвенционалната геотермална технология разчита на намирането на супер горещи водоизточници под земята, което ги прави скъпи, рискови и редки залози. По-новият напредък има корени в бума на шистовия нефт и използва техники за фракинг, за да създаде подземните резервоари, необходими за генериране на енергия. Но това може да създаде проблем от гледна точка на околната среда и устойчивостта.

Резултат с изображение за „зелена енергия“

Решението на Eavor не изисква изследователски риск от традиционната геотермална енергия или да нарушава земята по начина, по който го прави геотермалният стил.

Джон Редфърн, президент и главен изпълнителен директор на Eavor, заяви пред MarketWatch, че предвидимостта на системата, установена в полеви изпитания в партньорство с Royal Dutch Shell е повторяема и мащабируема, което я прави много подобна на вятърни и слънчеви инсталации.

„Ние не сме игра за проучване като традиционния нефт и газ или традиционната геотермална енергия. Ние сме повторяем производствен процес и като такива не се нуждаем от една и съща норма на възвръщаемост“, каза Редферн.

„Преди дори да изградим системата, за разлика от петролния кладенец или традиционната геотермална енергия, ние вече знаем какви могат да бъдат резултатите. След като се стартира и работи, е супер предсказуема“, каза Редфърн. „Следователно можете да финансирате тези неща точно като вятъра и слънцето, с много дългове при много ниски лихвени проценти.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *