BP с най-голямата загуба от 20 години

Британският петролен концерн BP приключи 2015 г. с най-голямата си загуба от най-малко 20 години – в размер на 6,5 млрд. долара. Само през последното тримесечие загубата възлиза на 2,6 милиарда долара заради срива на цената на петрола, обяви компанията във вторник, цитирана от Bloomberg.

BP Plc съобщи за 91% спад в коригираната печалба за четвъртото тримесечие, след като средните цени на суровия петрол паднаха до най-ниските си нива от повече от едно десетилетие.

Коригираната спрямо еднократни ефекти и инвентарни промени печалба е в размер на 196 милиона долара, заяви базираната в Лондон компания. С това концернът не успя да бие средната прогноза на 10 анализатори, анкетирани от Bloomberg, за печалба от 814,7 милиона долара. Година по-рано печалбата бе в размер на 2,24 милиарда долара. Акциите се сринаха с 5,1% в 10:05 часа в Лондон.

Докато главният изпълнителен директор Боб Дъдли стартира програма за икономия на милиарди долари, съкрати хиляди работни места и отложи проекти в отговор на предизвикателството от цените на суровия петрол, паричните потоци на BP все още не покриват разходите и дивидентите. Равнището на дълга на компанията се увеличава и BP е сред няколкото големи производители на петрол, които получиха отрицателна кредитна перспектива от Standard & Poor’s в понеделник. Сривът сви пазарната капитализация на BP под стойността от 100 милиарда долара за първи път от разлива в Мексиканския залив през 2010 г.

„Това е много разочароващо. Очаквахме по-ниска печалба, но не и загуба“, заяви Ахмед Бен Салем, петролен анализатор в Oddo & Cie в Париж. „Изплащането на дивидента вероятно ще се запази през тази година, но ако цената на петрола остане на ниво от около 30 долара, след това те ще трябва да намалят капиталовите разходи“.

Печалбата отчита спад на годишна база за шесто последователно тримесечие, тъй като цените на петрола се сринаха. Средната цена на сорта Брент се срина с 42 процента през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано, до 44,69 долара за барел, най-ниското равнище от 2004 г. насам.

PetroChina Co. заяви през миналата седмица, че очаква през 2015 г. печалбата ѝ да падне най-малко с 60 на сто. Chevron Corp. обяви в петък своята първа тримесечна загуба от 2002 г. насам, а Royal Dutch Shell Plc заяви през миналия месец, че вероятно ще отчете най-малко 42% спад на печалбата за четвъртото тримесечие. Европейският лидер в бранша ще отчете финансовите си резултати в четвъртък.

BP започна да свива разходите си и да продава активи след петролния разлив през 2010 г. През октомври компанията понижи прогнозата си за капиталовите си разходи за 2015 г. до около 19 млрд. долара, след като инвестира около 23 млрд. долара през 2014 г. От компанията заявиха, че очакват да похарчат 17 до 19 млрд. долара на година до 2017 г.

Съотношението на нетния дълг към собствения капитал на концерна скочи до 21,6% в края на 2015 г., което представлява увеличение от почти пет процентни пункта в сравнение с година по-рано. BP запази тримесечния си дивидент в размер на по 10 цента на акция и потвърди ангажимента си да го поддържа през целия спад.

Сега BP отчете нетна загуба от 3,310 милиарда долара, което отразява еднократни отписвания в подразделението за проучване и добив и разходи за преструктуриране в обем от 450 милиона долара.

Акциите на BP добавиха 3,7 на сто към стойността си през тази година след срива от 14 на сто през 2015 г. Компанията е най-добре представящият се компонент сред FTSE 350 Oil & Gas Producers Index (в който влизат 8 компании) след BG Group Plc.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *