Brexit: Играта трябва да приключи

Преди три години, с референдума на 23 юни 2016 г., британският народ реши с мнозинство от почти 52% и със 71,8 % участие излизането на Великобритания от Европейския съюз. Този страхотен резултат безспорно беше първото голямо, болезнено поражение за Европейския съюз на банките и мултинационалните компании, който са контролирани от Германия.

Изходът на Великобритания от Европейския съюз, който беше предвиден да се проведе на 29 март 2019 г., предвид факта, че точно две години преди това е бил активиран член 50 от Договора от Лисабон, което позволява на държавите-членки да напуснат съюза, в крайна сметка не се случи поради невъзможност за постигане на споразумение с брюкселското бюрократично учреждение.

Този акт на излизане, което за съжаление не се състоя на 31 октомври 2019 г. и по време на второто голямо разширение и което ще освободи Великобритания от оковите на Европейския съюз, показва от една страна пълно уважение към волята на британския народ, а от друга страна конфликт с онези, които се опитват по различни начини да забавят или дори да отменят гордия Брекзит.

След парламентарните препятствия, повдигнати от опозиционните партии преди Брекзит и неотдавнашното споразумение на премиера Борис Джонсън с Европейския съюз, най-накрая е възможно Парламентът да приеме своя законопроект за предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на 12 декември 2019 г. В същото време Европейският съюз даде още едно удължаване на срока за Брекзит, този път до 31 януари 2020 г.

Тези избори са абсолютно решаващи за прекратяване на безкрайната психодрама на Брекзит. И това ще се случи в случай на голяма победа на Борис Джонсън и завоюване на необходимото парламентарно мнозинство, като по този начин ще може да премине към одобрение на споразумението за оттегляне.

Повече от сигурно е, че с Брекзит няма да е краят на света за Великобритания, както не се случи, когато реши да остане извън еврозоната. И както казват изтъкнати експерти, британската икономика след кратък проблемен период ще бъде значително засилена от конкурентна гледна точка. Така че няма съмнение за който и да е проницателен наблюдател и анализатор, че в средносрочен и дългосрочен план Великобритания, която напълно ще възвърне възможността да провежда национална политика във всички области, ще просперира извън недемократичен и силно бюрократичен план, в който Германия има доминираща роля.

Привържениците на оставането на Великобритания в Европейския съюз по същество искат волята на британския народ да бъде отменена и референдумът изхвърлен в боклука, резултатът от което не предизвика незабавна икономическа криза, както някои  предупредиха. Така те сеят страх и ужас, като надуват и увеличават всички краткотрайни отрицателни ефекти.

Независимо от това, Брекзит ще има не само отрицателно въздействие върху Великобритания, но и върху Европейския съюз. Brexit несъмнено застрашава единството на съюза и създава пример за сецесия, която други страни вероятно ще следват в бъдеще (ефектът на Домино), докато липсата на финансов принос на Великобритания (около десет милиарда годишно) ще се отрази значително на бюджета на общността. В същото време основните търговски партньори на Великобритания (Германия, Франция, Холандия, Италия, Испания и Белгия) ще бъдат значително засегнати, докато Европейският съюз като цяло ще престане да има най-голям дял от световния БВП и ще бъде най-големата търгуваща сила в международен план, отстъпвайки от своята позиция в САЩ и Китай.

Ударът за Европейския съюз от Brexit и предвид солидарността на САЩ, която го съпътства,  може да бъде преведен  в основно привилегировано двустранно търговско споразумение между Великобритания и САЩ. Това ще бъде много повече от решаващо и може да се окаже фатално за Европейския съюз и еврозоната, във време, когато ЕС изпитва продължителна икономическа и политическа криза, която напоследък е в развитие.

Така че в условията на засилена конкуренция за власт между световните сили (САЩ, Китай, Русия, ЕС) е повече от очевидно, че правителството на Доналд Тръмп и американската дълбока държава са решили да ограничат германското влияние в района на западния лагер и да предотвратят решително прилагане на германските желания в европейското пространство.

Днешната визия срещу гнилия, тоталитарен и силно неолиберален германски Европейски съюз, който е най-неуспешният експеримент на икономически и политически съюз между различни национални държави в историята, може да бъде само равнопоставеното сътрудничество на свободните европейски народи и суверенните независими демократични държави от единия край на Европа на другия.

В заключение искам да подчертая категорично, че нищо не може да попречи на волята на британския народ, възпитан през много векове с демократичните традиции и с предписанията на свободата и независимостта, да освободи страната си от железните окови на Европейския съюз. Онези, които призовават за втори референдум, за да излязат по желание, всъщност да изнудват демокрацията, трябва да знаят, че крайният победител ще бъдат суверенните хора и решението, което са взели преди три години.

Исидорос КАРДЕРИНИС

Визитка: 

Авторът Исидорос Кардеринис е роден в Атина през 1967 г. Той е романист, поет и колумнист. Учи икономика и е завършил следдипломна квалификация по икономика на туризма. Статиите му са публикувани във вестници, списания и сайтове по целия свят. Стиховете му са преведени на английски, френски и испански и публикувани в поетични антологии, в литературни списания и литературни раздели на вестници. Издал е  седем книги за поезия  и три романа. Книгите му са публикувани в САЩ, Великобритания, Испания и Италия.

Email: skarderinis@hotmail.gr;       Facebook: Karderinis Isidoros  Twitter: isidoros karderinis

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *