Brexit: Компании се местят в Холандия

Заради планираното напускане на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври, близо 100 компании вече са се преместили от Обединеното кралство в Холандия, предаде „Ройтерс“. Brexit: Компании се местят в Холандия.

Резултат с изображение за брекзит

Други 325 компании също обмислят подобен ход, показват данни на Холандската агенция за чуждестранни инвестиции. Фирмите са в сферата на финансите, информационните технологии, медиите, рекламата, науките за живота и здравето.

„Несигурността в Обединеното кралство и възможността за излизане без сделка причиняват големи икономически притеснения за тези компании. За това, все повече компании се ориентират към Холандия като потенциална нова база на европейския пазар“, заяви Йероен Нийланд, комисар на Холандската агенция за чужди инвестиции (NFIA).

Междувременно британският премиер Борис Джонсън заяви, че шансовете за сделка по Brexit се увеличават, след като е предал на лидерите на ЕС неговите послания за сметката по развода и „предпазния механизъм“ за ирландската граница, информира economynews.bg.

По-рано Джонсън каза, че Обединеното кралство ще плати само 1/4 от сметката по развода, ако има Brexit без сделка и че „предпазният механизъм“ трябва да отпадне от споразумението.

Джонсън заяви, че има съвсем реален шанс Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври със сделка. Той обаче повтори, че постигнатото от Тереза Мей споразумение за напускане е „мъртво“ и предупреди, че при Brexit без сделка Великобритания не е задължена по закон да плати пълната сума от 39 милиарда паунда от „сделката по развода“.

Ако Великобритания наистина плати само 9 от договорените 39 млрд. паунда задължения и обезщетения към страните от ЕС заради Brexit, това би трябвало да доведе до пренаписване на всички програми на ЕС.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *