Brexit влоши сериозно британската бизнес активност през юли

Несигурността, последвала решението на британците да гласуват за напускане на Европейския съюз, доведе до рязко влошаване на активността в промишлената и в сферата на услугите на Великобритания през юли. Това показват предварителните резултати от проучване на агенция Markit.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Обединеното кралство, се срина в началото на третото тримесечие до 47,7 пункта от 52,4 пункта през юни при прогноза за по-сдържано понижение до 49,0 пункта. Това е ясен знак за свиване на британския бизнес само месец след Brexit и най-ниско ниво на съответния индекс от април 2009-а година (когато британската икономика, подобно на останалите, беше засегната сериозно от глобалната финансова и икономическа криза).

Влошаване до 49,1 пункта от 52,1 пункта през юни бележи промишленият PMI индекс при прогноза за негов по-солиден спад до 48,7 пункта, като това представлява негово 41-месечно дъно. Индексът, измерващ промишленото производство, също падна до 49,1 пункта (40-месечено дъно) от 52,9 пункта през предходния месец.

В същото време PMI индексът, измерващ активността в сферата на услугите, се срина през юли още по-драматично до 88-месечно дъно от 47,4 пункта спрямо 52,3 пункта през юни и очаквания за по-сдържано понижение до 49,2 пункта.

Markit отбеляза, че производството и новите поръчки бележат понижение (индекси под важното ниво от 50 пункта) за пръв път от края на 2012-а година и най-солиден техен спад на месечна база в цялата история на това проучване.

Редица британски фирми свързват тяхната много слаба бизнес активност с несигурността преди и след проведения на 23-ти юни референдум в страната, на който беше гласувано за напускане на Европейския съюз, като най-негативни отговори при проучването на Markit са дадени от компаниите в сферата на услугите.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *