Brexit смъкна цената на британските компании с 13%

Британските компании остават привлекателни за инвеститорите, въпреки рисковете, свързани с Brexit, както и фактът, че тяхната цена в момента е средно с 13% по-ниска, отколкото преди референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз през юни 2016 г. Това показва проучване, проведено от адвокатска кантора Mayer Brown, цитирано то MarketWatch.Brexit смъкна цената на британските компании с 13%.

Снимка: Pixabay

Отслабването на британската лира спрямо еврото предизвика повишаване на активността на покупките от фондовете за частен капитал, които заедно с европейските компании изразходват около 21.6 милиарда паунда (26.8 милиарда долара) за британски активи за поселдинте 12 месеца (до 4 септември 2019 г.). За сравнение: година по-рано обемът на придобиванията възлиза на 11.8 милиарда паунда.

Паундът рязко падна през юли тази година, когато Борис Джонсън стана британски премиер, а експертите очакват по-нататъшно отслабване на британската национална валута, ако Джонсън изтегли Великобритания от ЕС без споразумение, пише MarketWatch.

Въпреки това, атрактивната изкупна цена на британските компании превишава опасенията относно възможността за сключване на сделка за Brexit, заяви партньорът на Mayer Brown Джеймс Уест. – Много от потенциалните купувачи от Европейския съюз изглежда смятат, че рисковете, които носи Brexit, са добре проучени и не са пречка за инвестиции на изгодна цена за британски активи.“

„Пазарът на висококачествен бизнес винаги ще се поддържа, независимо от политиката. Ако придобиването има стратегическо значение и цената изглежда привлекателна, покупката ще се осъществи“, отбелязва Джеймс Уест.

Сред основните сделки, които се случиха през последните месеци, са закупуването на британския оператор на различни увеселителни паркове и атракциони Merlin Entertainment за 4.77 милиарда паунда от консорциум от инвеститори, в който участва и инвестиционен фонд на датското семейство Кристиансен, собственик на Lego. Германската група за дялови инвестиции Aurelius Group придоби дъщерната компания BT Fleet Solutions на телекомуникационния холдинг BT Group за транспортни усуги и сервизи. Сделката предстои да се финализира до края на годината, затова на този етап цената не се съобщава, информира infostock.bg.

Като цяло, обемът на сделките за сливания и придобивания (M&A) на британски компании за осемте месеца на тази година намалява с 15% – до 98.9 милиарда паунда. Намалението се дължи редимно на отслабващия интерес на американския бизнес, който намали покупките до 49.8 милиарда паунда от 83.6 милиарда паунда година по-рано.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *