Brexit ще засегне 50 региона

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще натовари цялата германска икономика. Това е заключението от проучване на Европейския комитет на регионите, съобщава германският ежедневник Zeit.

Според проучването ще бъдат особено засегнати от Brexit 50 европейски региона, като 41 от тях се намират на територията на Германия.

В проучването още се посочва, че най-засегнати от натиска ще бъдат регионите Хамбург, Берлин, Дюселдорф, заедно със Западен Рур, както и Кьолн и Дармщат. В тези региони след Brexit ще бъдат изложени на негативни последствия между 16% и 17,5% от икономическата продукция в преработващата промишленост. В останалите региони от тези 41 ще бъдат засегнати между 12% и 16% от икономическата продукция.

Според проучването Германия е страната, която ще бъде най-силно икономически засегната от Brexit след Ирландия. След Федералната република най-силно засегнати ще бъдат Малта и отделни региони в Холандия и Белгия, информира economynews.bg.

Председателят на Европейския комитет на регионите – Карл Хайнц Ламберц призовава за „цялостен преглед на потенциалното въздействие на Brexit“. Белгийският политик поиска също така, фокусът на регионалната инвестиционна политика на ЕС да бъде насочен към свеждане до минимум на негативните последици от излизането на Великобритания от ЕС.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *