Brexit ще предизвика най-голямия спад на инвестиции във Великобритания

Британските компании ще съкратят инвестициите си най-много за последните 10 години през 2019 г. заради Brexit, дори ако премиерът Тереза ​​Мей получи одобрение на сделката за излизане на страната от Европейския съюз, прогнозира най-голямата работодателска организация – Британските търговски камари (ВСС) на Острова в понеделник, съобщи Агенция „Ройтерс“.Brexit ще предизвика най-голямия спад на инвестиции във Великобритания.

Резултат с изображение за брекзит

Предвижда се бизнес инвестициите да спаднат с около 1.0% през 2019 г., показват данните от доклад на BCC. Според анализаторите, спадът на инвестиции от страна на компаниите води до нарастване на производителността, което обаче пречи на увеличаване на заплатите и ще се отрази на икономиката.

„Политическото бездействие вече има икономически последици, тъй като много фирми спряха инвестициите си и решенията си за набиране на персонал“, каза Адам Маршал, генерален директор на BCC. По-лошото, според него е, че има компании, които са преместили инвестиционните си намаретия и плановете си за растеж като част от подготовката си за извънредни ситуации. „Част от тези инвестиции никога няма да се върнат във Великобритания“, категоричен е Маршал.

Много финансови компании са разкрили клонове в други страни от ЕС, автопроизводителите са намалили плановете си за разширяване на бизнеса си във Великобритания. Този месец BMW заяви, че може да напусне страната в случай на Brexit без сделка.

Псез 2018 г., Според официални данни, инвестициите на бизнеса са спаднали всяка от четирите тримесечия, което е най-дългият период след глобалната финансова криза през 2008 година.Brexit ще предизвика най-голямия спад на инвестиции във Великобритания.

Финансовият министър Филип Хамънд обаче заяви в същото време, че очаква увеличение на инвестициите от компаниите след сключването на сделка с ЕС за Brexit.

BCC обаче смята, че отклоняването на ресурси за подготовка за риска в случай на Brexit без сделка и високите първоначални разходи за правене на бизнес във Великобритания след излизането на страната от ЕС, както и въпросите за бъдещите отношения на Обединеното кралство със Съюза, ще ограничат всякакво бързо възстановяване на инвестициите.

BCC намали прогнозата си и за следващите две години – работодателската организация очаква нарастване на инвестициите с 0.6% през 2020 г. и с 1.1% през 2021 г. Занижена беше и прогнозата за цялостния растеж на британската икономика до 1.2% през 2019 г., която е по-ниска от последната прогноза на Банката на Англия (ВoE) за годишен икономически ръст от 1.3% през настоящата година. Предишната прогноза на BCC за британската икономика беше за ръст от 1.3 и 1.4 на сто съответно през 2020 и 2021 година.

Това ще бъде най-слабият икономически растеж за едно десетилетие, заради забавянето на световната икономика и заради Brexit, обобщават анализаторите на работодателската организация.

Затова според Маршал, Великобритания ще избегне хаотичното напускане на ЕС. „Излизането от ЕС без сделка би нанесло реални и трайни щети на икономическите перспективи на Обединеното кралство“, подчерта Маршал.

Очаква се премиерът Тереза ​​Мей да поиска от депутатите още веднъж да подкрепят нейния план за Brexit тази седмица, преди срещата на върха на Съвета на ЕС на 21 март, след като два пъти вече беше отхвърлен.

Също в понеделник, специализираният сайт за недвижимите имоти Rightmove съобщи, че цената на предлаганите за продажба домове се е повишила с 0.4% през последните четирите седмици до 9 март, което е най-слабото увеличение за този период от 2011 г. насам, информира infostock.bg.

Цените в Лондон, където пазарът на недвижими имоти е показал най-слаб ръст, заради подготовката за Brexit, дори са спаднали с 1.1%.

„Колкото по-близо сте до излизане от ЕС без сделка, толкова по-голяма е склонността на купувачите да изчакват и да отлагат покупките си, докато стане ясно какъв Brexit ще предпочете Великобритания“, прогнозира мениджърът на Rightmove Майлс Шипсайд.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *