Chrome увеличава преднината си при браузърите

От много години пазарът на браузъри се доминира от един основен играч – Chrome на Google. Последните статистики показват, че най-популярното приложение за сърфиране в мрежата дори увеличава преднината си спрямо конкурентите.

От февруари насам браузърът Chrome бавно и сигурно увеличава пазарния си дял
(снимка: CC0 Public Domain)

След лек спад в популярността в началото на годината, Chrome бавно, но сигурно укрепва позициите си на пазара на десктоп уеб браузъри. Според актуални данни на StatCounter, делът на приложението на Google се е увеличил с повече от 3 процентни пункта от февруари до края на юни, информира technews.bg.

В момента Chrome се използва на 65,87% от персоналните компютри с връзка към глобалната мрежа, като това го прави абсолютен лидер при уеб браузърите в световен мащаб.

На второ място с четири пъти по-малък дял е Safari – епълският браузър заема 18,61% дял при свързаните към интернет компютри, което все пак е отлично постижение, предвид пазарния дял на Mac компютрите.

Google Chrome 100 Trips Up Websites That Can't Count High Enough - CNET

Третата позиция е за Microsoft Edge, който предпочитат 4,13% от сърфиращите в интернет от персонални компютри. Както е известно, Edge наследи Internet Explorer и се доставя заедно с операционната система Windows. Нещо повече, неотдавна Microsoft пренаписа своя браузър, стъпвайки на енджина Chromium, но засега няма сериозен прогрес в популярността на Edge.

От останалите браузъри заслужава да се спомене Firefox. Преди години приложението на Mozilla се конкурираше с Chrome за първото място, но сега този браузър има дял от едва 3,26%, въпреки постоянните подобрения и добавянето на нови функции от страна на Mozilla.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *