Citibank: България може да приеме еврото през 2014 година

България може да приеме еврото по-скоро, отколкото се очаква, като това може да се случи още през 2014 година. Такова е мнението на анализаторите на Citibank, изразено в изпратен до Investor.bg докладза развитието на ситуацията в Централна и Източна Европа.
На фона на оптимизма за България става ясно, че в Полша например приемането на еврото може да се отложи за 2016-2017 година. Това е доста след поставения от правителството на страната срок – 2015 година.
За моментакризата, обхванала Гърция, не води до отказване на страните от Централна Европа от плановете им за приемане на еврото. Дори може да се стигне до засилване на желанието им за членство в еврозоната, особено при държавите с по-нестабилни валутни курсове и с голям дял на кредитите в чуждестранна валута.
Заради случващото се обаче е силно вероятно от страна на ЕС да се прилагат по-строго правилата за конвергенция и устойчивост на икономиката, които са заложени в договорите от Маастрихт. Това ще се прави с цел предотвратяването на проблемите по пътя на приемането на еврото, се казва в анализа.
По-големите притеснения на анализаторите са свързани с опасността еврото да бъде прието прекалено късно, отколкото с прекалено ранното приемане на единната валута.
От Citibank посочват, че за момента кризата, налегнала Гърция, не се разпростира в региона на ЦИЕ. Възможно е обаче случващото се при южните ни съседи да се отрази на желанието на страните от региона да влязат в еврозоната, както и на самата еврозона, предупреждават анализаторите.
Като основна полза от приемането на еврото в региона се посочва стабилността на валутния курс, която ще дойде с членството в еврозоната. За момента обаче може да бъде предпочетен аргументътза плаващ курс, за да може да се отговаря по-лесно на негативни шокове, смятат от банката.
Именно това е помогнало на Полша да избяга от рецесията през миналата година, когато заради поевтиняването на злотата експортът е бил основният двигател на растежа. В анализа обаче се посочва, че Полша е по-скоро частен случай, защото валутатай се е обезценила повече спрямо останалите валути в региона.
Страни като Унгария би трябвало да имат най-голям интерес от въвеждане на еврото, а Чехия например би била най-пасивна в тази насока. Някъде по средата се нареждали Полша и Румъния.
В случая с България, където и сега има фиксиран курс, предимствата са свързани с тоталната елиминация на валутния риск, намаляването на рисковата премия и понижаването на цената на заемните капитали.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *