CNN иска да използва дрони за правенето на репортажи в САЩ

CNN иска да използва безпилотни самолети, за да прави телевизионни репортажи в САЩ напълно законно, пише The Wall Street Journal.

Компанията обяви в понеделник, че е сключила споразумение с Федералната авиационна администрация (FAA) да проучи използването на безпилотни летателни апарати за правенето на репортажи в САЩ.

Тестът, който ще бъде проведен от Georgia Tech Research Institute, може да помогне на агенцията да промени правилата, свързани с използването на дрони от медийните организации, като част от изготвянето на по-широкия набор от правила за търговското ползване на подобни устройства.

Няколко компании, включително филмови такива, получиха разрешение от FAA за използването на дрони за търговски цели. Но създателите на филми например трябва да уведомяват агенцията три дни преди самите снимки и да получат разрешение от хората, живеещи в района на снимките.

Подобни ограничения обаче не биха имали смисъл, когато става дума за отразяването на извънредни новини, твърди старши вицепрезидентът на CNN Дейвид Виджиланте. Компанията предлага по-различен подход към разпоредбите, посочвайки, че тези, свързани с хеликоптерите например ще я направят по-гъвкава при отразяването на извънредни събития.

CNN тества различни видове безпилотни самолети, от любителски модели до много по-мощни устройства, които могат да носят фотоапарати със стъклени лещи и да предават видео с висока разделителна способност, коментира Виджиланте.

Група от новинарски компании, включително NBC, също водят преговори за използването на дрони.

В страните, където правилата за използването на безпилотни самолети не са толкова големи, журналистите вече използват подобни устройства, за да създават репортажи. Дроните помагат за показването на обхвата на последните протести в Тайланд и Хонконг например. BBC използва такива устройства, за да направи няколко репортажа. Миналата година CBS News ползва дрон, за да проучи замърсените райони около централата на ядрената централа в Чернобил.

Но американското правителство се бави в даването на зелена светлина на компаниите за осъществяването на подобни полети. FAA позволява използването на безпилотни самолети за развлечение, но забранява търговската им употреба, докато не завърши правилата за ползването им, което трябва да се случи през следващите няколко години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *