Coming soon: Отмъщението на чиновника

ГЕРБ се отказа да вдига възрастта за пенсиониране, но пък е на път да направи друга също толкова непопулярна мярка – да накара държавните служители да плащат лични осигурителни вноски не само за здраве, но и за пенсия, безработица и временна нетрудоспособност. С което заплатите на чиновници, полицаи, военни и съдии ще паднат с около 10%.
Ако не се отметне в последния момент (а това, както виждаме, започна да става практика), правителството на Бойко Борисов ще направи истинска реформаторска стъпка под натиска на дефицитите, които се отварят в социално-осигурителните фондове.

Преди повече от десет години с приемането на Закона за държавните служители всички чиновници, полицаи, военни и съдии (в момента са около 150 хил.) бяха освободени от лични осигурителни вноски, като държавата обяви, че тя ще плаща цялата им осигуровка. Мотивите за това преференциално отношение бяха, че като държавни служители те са непривилегировани спрямо другите работещи граждани, защото по закон нямат право да създават и да участват в частни фирми, т.е. да извършват предприемачество. За да компенсира тази тяхна икономическа „несвобода“, държавата измисли да им плаща осигуровките.
За сметка на това обаче техните съпрузи, братя, сестри и деца необезпокоявани можеха да въртят бизнес, създаден точно за да се възползва от възможностите на държавния чиновник. Скандалите за конфликт на интереси станаха всекидневни. Нито една управляваща партия обаче не се нае да промени спорния текст с осигуровките на държавните служители с оправданието, че ако го направят, трябва да се вдигнат заплатите им.
Организациите на частния бизнес от години настояват за равностойно положение при осигуряването, но властта пропиля подходящия момент да направи това. По време на икономически растеж въвеждането на лични осигурителни вноски за държавните служители щеше да мине безболезнено. Държавата щеше вече да е компенсирала това с по-високи заплати, а оттам и приходите в осигурителните фондове щяха да са по-големи.
Сега ГЕРБ отчаяно търси приходи. В условия на криза обаче е странно как при над 7-милиарден бюджет партията рискува да си навлече гнева на стабилен електорат за някакви си 150 млн. лв. (толкова ще бъде икономията за бюджета от тази мярка). Някои ще кажат: Бойко Борисов избира по-малкото зло – 150 хил. чиновници са по-малко от всички предприемачи и наети работници, на които се канеше да вдигне здравната вноска с 2%. Ефектът от подобна мярка обаче може да се окаже по-силен. Защото на практика тези 150 хил. чиновници взимат в по-малка или по-голяма степен важни решения. А когато те не са мотивирани да работят добре, от това страдат всички останали. Най-малкото може да саботират работата на правителството.
 

Мила Кисьова, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *