Covid криза: Компании в риск да затворят поради недостиг на персонал

След икономическите загуби и свитите производствени обеми здравната криза удари и върху персонала на компаниите. Заради карантината някои предприятия вече са изправени пред риска да затворят, поради недостиг на работна сила, предупреждават представителите на бизнеса.

300 000 работници и служители или около 10% от заетите у нас са били карантинирани от началото на Covid кризата. 27 000 са болничните, издадени заради коронавируса.

Според бизнеса данните показват, че някои дори са минали през карантината по два пъти, а малка част от карантинираните удостоверяват състоянието си чрез лекар.

30 % от тестваните са с положителни проби за КОВИД-19 - Новини
 Това пък не позволява на работодателите да предприемат мерки за заместването на отсъстващите, казва Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал:

„Има един период на голяма неизвестност, в който работодателят е изправен пред избора или да допуска контактни лица на работните им места с риск те да са заразоносители, да разпространяват заразата, или работните места просто да бъдат оставени без работници по решение на работодателя“.

ВАЖНО! Препоръки за предприятията във връзка с COVID 19! | Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ)
 Така някои предприятия вече се принуждават под натиска на разпространението на заразата да затварят производства заради липсата на персонал. И ако този процес все още е в началната си фаза, работодателите не изключват обострянето на риска в следващите седмици заради пика на пандемията:

“Очаквам наистина в близко бъдеще това да създаде големи трудности в голяма част на предприятията и някои от тях да прекъснат работа заради липса на работна сила“.

Поредният удар върху бизнеса засяга предимно промишленото производство и непрекъснатия производствен цикъл, където дистанционната работа и големите отстояния на работните места са невъзможни.

Социалното министерство към работодателите: Работа от вкъщи срещу коронавируса - България - DarikNews.bg
 Репортажа на Наталия Ганчовска предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

https://bnr.bg/post/101368449

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *