COVID-19 промени цената на хляба

Средно, с около 10 ст., се е повишила цената на хляба през последните няколко седмици. Това потвърждават потребители, производители и търговци.

 

Кои са причините?

Според Марияна Кукушева, председател Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България, една от причините е повишеното търсене. Според нея, като цяло, световната и българската реколта от пшеница е добра и като качество, и като количество, въпреки че има ферми, които са добили по-малко количество зърно. Covid пандемията също има своето влияние върху пазарите на зърно и пшеница, като цяло, информира bnr.bg.

Covid кризата е една от причините за поскъпването на хляба

„При затварянето на големите ресторантьорски, транспортни  и туристически сектори се освободиха огромни финансови ресурси, които бяха насочени към покупка на зърнени култури, защото от тях се приготвя основната храна на хората. И второ, защото зърното има по-дълъг срок на годност. Това повишено търсене на зърно, с огромни парични ресурси, доведе до непознато през последните 6 години, увеличение на цената на пшеницата“ – коментира Марияна Кукушева.

Според нея, друга за повишаване цената на хляба, са увеличените средства за запазване живота и здравето на заетите в бранша, в месеците на пандемия.

„Нашите работници не работят от вкъщи, мисля, че по-голямо геройство е да ставаш призори, да тръгваш в ранните часове на деня и да изпълняваш своите служебни задължения“ – сподели още Марияна Кукушева, която съобщи, че една част от работниците са напуснали, заради страха от коронавируса, защото те също са на първа линия. Но държавата не включва в мерките срещу COVID – 19 хлебопроизводителите и сладкарите.

Държавата не подпомага хлебопроизводители и сладкарите за COVID – 19

„Държавата поощри работещите на първа линия с финансов ресурс, но не и риска, който поемат всички заети в хлебопроизводството – производители и дистрибутори. Ние повишихме заплащането, с което увеличихме мотивацията на хората да идват и да работят. Но не поучихме нужното уважение като отношение от държавата, което е леко обидно. Не получихме човешката благодарност на нито един държавен ръководител затова, че продължаваме безмълвно и безотказно да работим всеки ден“ – уточни още Марияна Кукушева.

Тя сподели, че браншът няма диалог с държавните ръководители и не е необходимо да „проси благодарност“.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *