Credit Suisse променя стратегията при банкирането

Credit Suisse заяви днес, че съкращаването на разходите ще включи общо 4,4 милиарда швейцарски франка (4,8 милиарда долара) до края на 2015 година. Това е с 10% повече от предишната сума – 4 милиарда франка.
Приходите за четвъртото тримесечие на 2012 година са възлизали на 397 милиона франка, което е много по-слабо от очакваните от анализаторите поне 645 милиона, изтъква агенция „Ройтерс“.
Credit Suisse предприема доста по-различен подход от своя главен съперник в страната – UBS. Фокусът на Suisse пада върху инвестиционната банка в бизнеса ѝ, докато UBS прави сериозни съкращения именно там.
Важен проблем остава и съкращаването на служители. Все още не се знае точната численост на освободените работни места, освен плановете на институцията за теоретични 3500 съкращения, датиращи от ноевмри 2011 година. Същевременно обаче статистиките посочват, че към декември 2012 година в банката е имало 47,400 служители. Това значи, че 1000 работници са били освободени от поста си от месец септември до месец декември.
Междувременно приходите и като цяло – преките печалби от частното банкиране на институцията, са се покачили значително. Удар по него оказват политиките на различните европейски данъчни власти, които започнаха все по-силно да затягат възела около скритите офшорни банкови сметки на по-богатите граждани. За 2012 година клиентите на Credit Suisse от Западна Европа са изтеглили общо 6,8 милиарда франка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *