Credit Suisse симулира 3 сценария за еврозоната

Изчислението на Credit Suisse и е публикувано в днешния брой на британския вестник Guardian.
Банката е симулирала три сценария и е изчислила ефектите от тях. Единият е напускане на Гърция от еврозоната, вторият е напускане на периферните страни и третият е затваряне на банките към местните им пазари.
От Credit Suisse смятат, че изход на Гърция от еврозоната е ситуация, която може да бъде овладяна, но ще бъдат засегнати няколко от големите публични банки в еврозоната. Загубите за банковия сектор биха били 5% от пазарната им капитализация, като трябва да се има предвид, че те вече са калкулирали този сценарий и са се подготвили за гръцки изход от еврото. Въпреки това френските и инвестиционните банки ще бъдат най-тежко засегнати. Credit Agricole е банката, която би пострадала най-сериозно при този сценарий.
Дори и обединената валута да оцелее, остават проблемите с кредити за € 1.3 трлн. , които трябва да бъдат отписани. Това ще принуди банките да се фокусират върху пазарите в собствените си държави. При такъв развой на събитията кредитирането в Европа сериозно ще се ограничи. Трансграничното финансиране драстично ще намалее, а така и бизнесът, и гражданите ще имат по-труден и скъп достъп до кредитен ресурс.
И при трите сценария банковият сектор ще се нуждае от капиталови инжекции в размер на € 470 млрд., изчисляват от Credit Suisse. Даже банките във Великобритания ще изпитат трудности. Barclays ще загуби €  37 млрд., а Royal Bank of Scotland ще изгуби € 26 млрд.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *