Daimler и BMW с дивидентна доходност от над 5% за четири месеца

Снимка: Pixabay

Теодор Минчев

Daimler и BMW с дивидентна доходност от над 5% за четири месеца .Европейската централна банка ще излезе от програмата си за стимули в края на годината. Марио Драги и компания обаче, намекнаха за по-нататъшен период на рекордно ниски лихви. Пазарът залага, че едва ли ще видим повишение на лихвите от страна на ЕЦБ до средата на следващата година!

Тоест, лоша новина за депозантите. Те ще продължат да се радват на рекордно ниски лихви… При това в среда на растяща инфлация, която достигна у нас нива от над 3%. Тоест инвеститорите губят покупателна способност на спестяванията си.

И за всички, които се страхуват от финансовите пазари, само ще припомним – в исторически план, това е най-добрата защита срещу инфлация. А в дългосрочен план, от над 15 години, инвестициите на финансовите пазари, винаги са носили положителен доход, като в над 50% от случаите той е бил между 10 и 20%, според данни на Amundi.

Тоест, инвестициите, ако се гледа на тях като на дългосрочни такива, въобще не бива да се свързват с хазарта.

Та сега на въпроса – защо да изберете дивидентни акции?

Дивидентните компании са добър и разумен избор в трудни моменти за пазарите. Те са доказали това в периоди като 1965-1982 и 2000-2012 година. В тези случаи дивидентите са били и единствената доходност за инвеститорите.

В среда на спад на фондовите пазари в САЩ и в останалите страни по света, добрата новина е, че компаниите плащат повече дивидент от всякога.

За последното приключило тримесечие, щатските компании са повишили изплащания дивидент с 5.1% до рекордните 354.2 милиарда долара, достигайки нови рекордни нива на пазари, като САЩ, Канада, Тайван и Индия.

За един по-продължителен период от време динамичният ръст на дивидента може да даде тласък на възвръщаемостта на акционерите. Казано по друг начин, в среда на спад на световните борсови индекси, интересът на инвеститорите е напълно възможно да се пренасочи към компании изплащащи високи дивиденти.

Инвестирането в дивидентни компании е един от най-добрите начини да се инвестира на фондовите пазари, според редица специалисти.

Според изследване на Standard & Poor’s, изплащащите дивидент компании са генерирали доход за инвеститорите 22 пъти по-висок от този, генериран от компаниите неизплащащи дивидент за периода между 1972 и 2014-та година (с отчитане на изплатения дивидент).

Има много митове за диведнтните компании, които след по-задълбочени проучвания се вижда, че не са истина. Един много натрапчив такъв е, че компаниите започват да изплащат дивидент едва когато спрат да растат. Това не винаги е вярно!

Един прост пример…

Тютюневата компания Altria е най-добре представящата се дивидентна компания на всички времена, както и на-добрата инвестиция за последните петдесет години.

Един долар инвестиран в широкия индекс през 1968 година би се превърнал в 87 долара към днешна дата. Един долар инвестиран в акциите на Altria обаче, би се превърнал в 6 638 долара към днешна дата, или средна годишна възвръщаемост за периода от 20.6%.

И сега на въпроса за дивидента плащан от Daimler и BMW…

Немският DAX навлезе в мечи пазар в началото на декември, или се понижи с повече от 20% от върха си. В тази среда понижението на BMW и Daimler превиши 30%.

Това се случи следствие на перфектната буря, свързана с търговската война между САЩ и Европа и потенциалните мита и акцизи за автомобилопроизводителите, в съчетание със специфични проблеми, като тези на Daimler във връзка с потенциално манипулиране по подобие на „дизелгейта“ с Volkswagen, и по-слабите продажби, следствие на нововъведените екологични стандарти в Европа.

Повече от лошите новини обаче, вече са заложени в нивата на акциите, които се търгуват при нивата си от 2013-та година, когато и дивидента и финансовия резултат бе далеч под текущия, дори и след влошаването му, информира infostock.bg.

Сега на инвеститорите, които не се притесняват от много по-нататъшни капиталови загуби, им остава да се обърнат към дивидента плащан от двата най-големи производителя на луксозни автомобили в света.

А тук, новините са повече от добри. Въз основа на силното поевтиняване на акциите на двете компании, дивидентната доходност на база на плащания в исторически план дивидент се повиши значително.

Двата немски производителя на луксозни стоки, повишиха дивидентите си през тази година с по над 20%. Daimler плати на 10-ти април 2.7 евро нетен дивидент на акция. Месец по-късно, BMW плати дивидент от 3.1 евро, отново със сериозно повишение спрямо предходната година.

Към датата на плащане на дивидентите от двете компании и цената на акциите им, дивидентната доходност за инвеститорите бе в размер на 3.9% при акциите на Daimler и 3.3% при BMW.

Към днешна дата, дивидентната доходност, въз основа на платения дивидент и текущата цена на акциите от 47 при Daimler и 71.7 евро при BMW е съответно – 7.2% и 5.4%. Трябва да имате предвид обаче, че този процент ще получите, ако същия дивидент бъде платен разбира се, само след четири месеца. Казано по друг начин ефективния годишен лихвен процент е в размер на над 20% при Daimler и 15% за BMW. А вие можете ли да направите такава доходност?

Разбира се, трябва да отчетем и най-големия риск в случая – спиране на изплащането на дивидента, или неговото намаляване. Това обаче, изглежда като относително малко вероятно събитие, въпреки моментните трудности и поне през следващата година (на все още очаквани рекордно ниски лихви в еврозоната), за компании които са повишавали дивидента си поне в три от последните пет години…

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *