Deutsche bank за трета година е на загуба

Deutsche bank излезе на загуба през последното тримесечие на 2017 година и приключи трета поредна година с финансова загуба, обвинявайки за последните слаби финансови резултати одобрената през декември мащабна данъчна реформа в САЩ.

Най-големият кредитор на Германия Deutsche bank обяви в петък, че през четвъртото тримесечие на миналата година е отчетена нетна загуба от €2,18 млрд. спрямо загуба за €1,89 млрд. през същия период на 2016 година. След облагането с данъци, загубите бяха в размер на €2,19 млрд.

В рамките на трите месеца до края на декември приходите на Deutsche bank се свиха с 19% до €5,71 млрд. с оглед на слаби финансови резултати в нейното корпоративно и инвестиционно банкиране. Приходите от корпоративното и инвестиционното поделение на банката се понижиха с 16% до €2,73 млрд., тези от продажби и търговия спаднаха с 27% до €886 млн., докато финансовите приходи бяха с 16% по-малко спрямо година по-рано и в размер на €522 млн.

Очакванията на инвеститори и анализатори бяха за доста по-скромни загуби след облагането с данъци в размер на €1,3 млрд. и за по-големи по размер приходи за €6,17 млрд.

Deutsche bank обвини за слабите си финансови резултати в края на миналата година гласуваната през декември най-мащабна от десетилетия насам данъчна реформа в САЩ, като отбеляза, че в противен случай тя щеше да излезе на печалба за цялата 2107 година.

Водещата германска банка отчете, че се наложило да плати такси в размер на около €1,4 млрд. във връзка с промененото американско данъчно законодателство, като тези такси произтичат от корекция на оценката на нейните т.нар. „отсрочени данъци върху активите“ в САЩ. Отсрочените данъчни активи представляват минали кредити и удръжки, които компаниите могат да използват, за да компенсират бъдещите плащания на данъци.

Според Deutsche bank, без таксите за €1,4 млрд., свързана със стойността на отложените данъчни активи, германският кредитор би трябвало да отчете нетни приходи за 2017 година в размер на €900 млн. в сравнение със загуба от €1 млрд. година по-рано. Включвайки тези такси обаче банката отчете за миналата година нетна загуба от €512 мнл., но след загуба за цели €1,4 млрд. през 2016 година, информира economynews.bg.

При старта на европейската търговия акциите на Дойче банк се понижава с 4,6% след слабите финансови резултати на водещата германска кредитна институция.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *