Deutsche Bank с ново историческо дъно

Говорител на немската банка потвърди в изявление пред Ройтерс в понеделник, че заемодателят е действал като банка кореспондент на Danske в Естония.

„Нашата роля беше да обработим плащанията за Danske Bank. Ние прекратихме отношенията си през 2015 г., след като определихме тази дейност, като подозрителна“, заяви говорителят.

Акциите на банката се понижиха с повече от 4% във вторник сутринта, достигайки рекордно ниски нива в историята на немската финансова институция.

В понеделник обвинението, което разкри предполагаемото изпиране на пари, включващ Danske Bank, заяви, че водещата европейска банка е участвала в подпомагането на „съмнителните операции“ в размер на до 150 милиарда долара, информира infostock.bg.

Хауърд Уилкинсън, ръководител на търговския отдел в Danske Bank в прибалтийските страни от 2007 до 2014 г., не посочи нито една банка, но говорител на Deutsche Bank по-късно потвърди ролята си в скандала пред информационната агенция.Deutsche Bank с ново историческо дъно.

Уилкинсън заяви, че две американски банки са участвали и в обработката на плащания в щатски долари за Danske Bank в Естония. Заедно с Deutsche, J.Р. Morgan и Bank of America са участвали в клиринга при сделките с долари за естонския клон на Danske, пишат източници запознати с казуса.

J.P. Morgan прекрати кореспондентското банково правоотношение с Danske през 2013 г. на основание, че сделките не отговарят на правилата за борба с изпирането на пари.

Скандалът „Danske Bank“ се отнася до транзакции, извършени от естонския клон на кредитната институция за периода между 2007 г. и 2015 г., за над 200 млрд. евро. Много от тези сделки се смятат за подозрителни.

През септември Danske Bank обяви, че първият доклад за нередности е бил изпратен към одиторския отдел и отделът за вътрешен контрол в края на декември 2013 г.

Докладът на банката обаче заключава, че няма „червени лампи“ при тези сделки. Тогава отговорен за това решение е бил изпълнителния директор на звеното в Естония между 2009-та и 2012-та година – Томас Борген. Въпреки, че той е освободен от поста си в банката, след началото на скандала през септевмри, Борген заяви, че носи „крайната отговорност“.

Отвъд немската банка, на сериозни разпродажби, бяха подложени и останалите компании от финансовия сектор, както и всички европейски пазари.

С над 1.5% се понижи немският DAX 30 до нива от около 11 060 пункта, а загуба от 1.4% регистрира френският САС 40.

Силно на отрицателна територия се очаква да отварят и щатските индекси, като фючърсите на Dow Jones се търгуваха с близо 350 пункта на минус, десетина минути преди старта на щатската борсова търговия.

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *