Dow Jones изпрати най-лошата година от 2008 г.

Американският фондов пазар приключи последния ден от годината на положителна територия.

Dow Jones Industrial се повиши с 1,15% до 23 327,46 пункта. Годишният баланс е  минус 5,63 – най-лошият от 2008 г. насам. На месечна база понижението е дори 8,66%.

Резултат с изображение за дау джонс

Широкият S&P 500 се повиши с 0,85% в понеделник до 2506,85 пункта, но за годината отчита понижение от над 6 на сто. Технологичният Nasdaq 100 се повиши с 0,71% до 6 329,97 пункта.

Значителните загуби на фондовите пазари се дължат основно на хаотичната търговия през декември. Президентът Доналд Тръмп дълго време възхваляваше възхода на пазарите като показател за успеха на икономическата му политика.

Търговската война между Вашингтон и Пекин, страховете от хаотичен Brexit в края на март 2019 година и частичното спиране на работата на американското правителство оформиха опасна комбинация, довела до пазарните колебания.

Освен това Тръмп критикува Управлението за федерален резерв за политиката му на повишаване на водещите лихви и поредицата му гневни туитове срещу централната банка също допринесе за нервността на инвеститорите, информира investor.bg.

Подобно на малкото отворени европейски пазари, търговците в Съединените щати също се позоваха на напредък в търговския спор като причина за доброто настроение на фондовите пазари. Двете страни са на прав път в преговорите за разрешаване на търговския конфликт. Американският президент Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин са разговаряли по телефона през уикенда.

Разочароващите икономически данни от Китай не оказаха междувременно влияние върху акциите. В края на годината настроенията в китайската индустрия продължават да се влошават. За първи път от две години официалният PMI индекс на втората по големина икономика в света падна под прага на растеж от 50 пункта през декември.

Решение на федерален съдия в САЩ, което обяви реформата на здравеопазването „Obamacare“ за противоконституционна, засега не влиза в сила. Съдия Рийд О’Конър отмени своето решение в неделя вечер (местно време). В изявлението си той подчерта, че все още смята реформата в здравеопазването за противоконституционна. Въпреки това заповедта не трябва да влиза в сила незабавно, тъй като много американци биха били изправени пред „голяма несигурност“.

Amazon бе една от най-добрите стойности в Nasdaq 100 с ръст от 1,62%. Според медийни спекулации онлайн гигантът иска да увеличи броя на клоновете на свята верига био супермаркети Whole Foods. Това би трябвало да помогне на още повече клиенти да се насладят на двучасовия ангажимент за доставка, пише в материалите.

В рамките на Dow Jones Walt Disney добави 2,19%. Развлекателната компания сключи с телекомуникационния гигант Verizon ново споразумение за компенсация. Двете компании обещаха през уикенда подробности за следващите дни. Преди това Verizon заплашваше да премахне офертите на Disney от телевизионния си продукт Fios.

Акциите на Verizon поскъпнаха с 1,72%.

Merck (+ 34,96%) и Pfizer (+19,71%) са начело на годишната класация на най-известния в света борсов индекс.

Най-лошо през 2018 г. се представи Goldman Sachs със спад от 34,84%.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *