DPM започна да произвежда златен концентрат в Крумовград

Канадската компания Dundee Precious Metals (DPM) произведе първото количество златен концентрат от находището край Крумовград. Това е ключов момент за проекта, който в сегашния си вид се подготвя от 2010 г. и който е първият нов рудник в страната след промените.

Резултат с изображение за Канадската компания Dundee Precious Metals (DPM)

Инвестицията се оценява на около 165 млн. долара, а работещите в местното дружество „Дънди прешъс металс Крумовград“ вече са 234 души.

За пазара

Произведеният концентрат е тестов, като количества за продажба се очаква да излязат до средата на годината. „Това ще генерира значителен ръст на производството на златото и свързаните с това свободни парични потоци“, коментира президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус. Засега от компанията не са обявили къде ще се преработва концентратът до метал. Самата група има металургичен завод в Намибия, където отива продукцията от другото българско предприятие на DPM – „Дънди прешъс металс Челопеч“, но като вариант се разглежда и преработката в България. Възможности за това има в „Аурубис“ в Пирдоп и в КЦМ – Пловдив, информира в.Капитал.

Първият концентрат от участъка „Ада тепе“ на находището край Крумовград е произведен след преработката на 650 тона руда при производителност около 100 тона на час. Още в средата на миналата година компанията започна да добива руда, като целта беше да се натрупа достатъчно количество, докато се изгради обогатителната фабрика и започне преработката. „През следващите седмици ще насочим усилията си да увеличим и оптимизираме производството на обогатителната фабрика, така че да постигнем проектния й капацитет от 105 тона руда на час и планираното извличане на 85% злато“, казаха от компанията.

Инвестиция

Общата инвестиция в проекта ще бъде между 164 и 166 млн. долара при първоначален разчет за 178 млн. долара. Досега „ДПМ Крумовград“ е приключила 97% от строителните работи на обекта при 147 млн. долара разходи. Комплексът включва открит рудник, обогатителна фабрика, интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци (вместо хвостохранилище), както и други помощни съоръжения.

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *