Eдин от най-големите търговци с петрол за тайните на петролния бизнес

Торбьорн Торнквист, съсобственик на „Gunvor“, разкри в интервю за Ройтерс тайни от петролния бизнес. Той разказа, че през 1997 г. в Женева е основал компания на паритетна основа с руския бизнесмен Генадий Тимченко.

За 10 години компанията е станала трета в света, смята Торнквист. През миналата година „Gunvor“ е експортирала 60 милиона тона руски петрол и нефтопродукти за 30 милиарда долара, а през тази година числата ще бъдат съответно 83 милиона това и 43 милиарда долара.

Повече продават само „Glencore“ и „Vitol“. Днес през „Gunvor“ минават около 30% от морския износ на нефт и нефтопродукти от Русия, казва Торнквист, като 60% се падат на петрола, а останалите – на нефтопродуктите. Той не посочва каква е печалбата на „Gunvor“.

Бившият заместник-председател на управата на ЮКОС, който се занимаваше и с продажбите на петрол, Александър Темерко оценява за „Ведомости“ печалбата на „Gunvor“ на 5-7% от оборота, тоест 1,5 – 2,1 милиарда долара през миналата година и 2,1 – 3 милиарда тази година.

Тези резултати „Gunvor“ е постигнала благодарение на приятелството на Тимченко с президента Владимир Путин, са убедени източниците на вестника. Това потвърждава Торнквист, правейки уговорката, че „да се въвлича Путин в този разговор или който и да е от неговата администрация, е спекулация“.

„Тимченко има отлични контакти, защото е руснак и отдавна работи в петролния отрасъл. Аз също имам добри контакти“, обяснява успехите на „Gunvor“ Торнквист. За неговия партньор се заговори за първи път в началото на 2004 г. след откритото писмо на кандидата за президент Иван Рибкин.

Той нарече Тимченко и братята Ковалчук хората, които отговарят за бизнеса на Путин. По данни на медиите Тимченко е работил заедно с Путин в Първо главно управление на КГБ.

Тимченко може да влезе сред най-големите милиардери от световен мащаб със състояние от 9,5 милиарда – 14,4 милиарда долара. Тези оценки правят анализаторите въз основа на финансовите показатели на „Gunvor“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *