€ 40 млн. може да отпусне ЕС за изграждане на газова връзка България-Гърция

От 20 на 40 милиона евро е коригирана сумата, която Европейският съюз може да отпуснеза изграждането на газопроводната връзка България – Гърция. Това съобщи във Варна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след участието си всрещата на енергийните министри в Брюксел. По информация на Дарик цялата връзка ще е за 120 млн. евро и страната ни ще настоява за още европейско финансиране.
10 млн. лв. са предвидени за връзката България – Румъния, в проекта за която до момента нямаше договорени суми. Страната ни ще настоява за още поне 5 млн. лв. допълнително средства, заяви министър Димитров. Той обяви и появата на нова възможност за заделяне на 80 милиона евро за двустранни връзки между десетина държави. България най-вероятно ще може да разчита на около 10 млн. евро в това направление.
Обявяваната доскоро сума за проекта “Набуко” е коригирана от 250 на 200 млн. евро, съобщи още Петър Димитров. По негови думи България ще настоява за финансиране на проектирането и първите стъпки по разширяването и модернизацията на газохранилището в Чирен. Сумата, необходима за целта, се изчислява на 250 млн. евро, страната ни ще настоява за отпускането на поне 40 милиона от Евросъюза.
100 милиона евро са заделени за изграждане на индустриални зони у нас. То ще стартира като част от антикризисните мерки, въпреки че България за момента понася относително леко кризата, коментира Димитров. Вече има готовност за реализирането на 13 зони, които вероятно ще се финансират от „Националната компания Индустриални зони”.
Четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй” се готви за пускане, решението за това обаче зависи най-вече от Европейската комисия, обяви още енергийният министър.
Източник: Дарик Радио
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *