EASA предложиха правила за малки дронове

Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) публикува в петък предложенията си за регулиране на това как да се използват малки дронове.

От 12 май до 12 август ще се събират коментари, реакции и предложения за това как да се въведе ред в масовото навлизане на подобни безпилотни летателни устройства в небето на Европейския съюз.

Предложенията включват инсталирането на технологии, които да не позволяват дрон да навлиза над забранени територии, както и във всяка опаковка да се прилага листовка с инструкции какво е забранено и какво се препоръчва на собствениците да направят преди да включат апарата.

От близо две години се търси отговор на бързото разрастване на този сегмент – било като хоби, било за

бизнес цели, а регулаторите опитват да намерят такова компромисно решение, че дроновете да се използват безопасно без да се пречи на тази индустрия да се разраства.

Особени опасения предизвиква безконтролното използване на дронове близо и в района на летища. Редица пилоти съобщават за разминаване на близко разстояние с подобни устройства и EASA създаде специална комисия за анализиране на рисковете от сблъсък с дрон.

Предложенията на агенцията са оформени за различни категории от малките дронове. Затова има и различни ограничения за максималната височина – от 50 до 120 метра над земята.

Други предложени ограничения са дроновете да може да бъдат идентифицирани от разстояние, да са оборудвани с технология, която им пречи да навлизат над забранени обекти като летища и ядрени централи, например, както и задължителна регистрация на всеки собственик на дрон с тегло над 250 грама.

Регулациите за малките апарати с тегло под 150 грама са поверени в момента на отделните страни членки на ЕС, поради което се е оформило разпокъсано законодателство, в което се опитват да работят производители като китайската DJI и френската Parrot.

От EASA смятат, че по този начин ще може да се отговори на притесненията за сигурността и за запазване на личното пространство.

Изискванията към дизайна на малките дронове ще се въведат чрез законодателството за продукти, одобрени за цялата територия на Европейската икономическа зона – т.нар. CE Marking.

Освен това се предлага въвеждане на четири категории за операторите на летателните машини, обозначени с С0 до С4. Те предвиждат различна пределна възраст на използващите ги – за С0, например, няма ограничение, но за С1 вече трябва да си поне на 14 години (или надзираван от поне 14-годишен), регистриране на оператора (или надзорника му) и преминаване на онлайн тест. До използване на С4 ще се допускат само навършили 16 години (или надзорник поне на тази възраст), да се регистрират операторът и дронът и да мине онлайн тест.

Има и някои формулировки, които сериозно биха ограничили използването на дронове – забрана да летят над многолюдни маси хора, да не слизат под 20 метра от частна собственост, да не летят над хора, сгради или автомобили и да не снимат хора без тяхно съгласие.

Според риска, който би могло да носи използването на дрон, се предлагат и 3 категории с различни изисквания:

– (открита) с нисък риск, не се изисква предварително разрешение от съответните власти за използване на безпилотното средство;

– (специфична) със среден риск, за която компетентните органи трябва предварително да разрешат полет с изключение на стандартни случаи, когато е достатъчно само уведомление от оператора;

– (сертифицирана) с висок риск, изисква се не само изрично разрешение от властите, но и дронът да отговаря на определени изисквания, да се управлява от лицензиран пилот и операторът да има одобрение за подобна дейност, информира infobulgaria.info.

След обработването на реакциите окончателното предложение ще бъде направено от EASA в края на годината.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *