ECB вероятно ще запази водещата си лихва на досегашния й исторически минимум

Европейската централна банка вероятно ще остави водещата си лихва без промяна на историческия й минимум от 1% и ще обяви, че Еврозоната няма да има достатъчно силен растеж, за да й даде повод за вдигане на цената на кредитаите в най-близка перспектива.
Очаква се данните, които ще бъдат публикувани по-късно този месец, да покажат, че 16-те страни, които са въвели еврото, заедно със САЩ, излизат от рецесия. Двете най-големи икономики на Еврозоната – Германия и Франция – официално възобновиха растежа си през второто тримесечие на годината.
Икономическата прогноза обаче, в най-добрия случай, е за слаб растеж и равнище на инфлацията под заложената стойност през следващата година. Данните от миналата седмица показаха, че безработицата се е повишила до 10-годишен максимум от 9.7% през септември, а потребителските цени са паднали за пети пореден месец през октомври. Това са два признака за вяла икономика.
Инжектираните от Bank of England 175 млрд. британски лири (289 млрд. долара) в икономиката на Великобритания все още не са извели страната от рецесията. В момента централната банка е изправена пред трудно решение дали да повиши основната си лихва.
Комитетът по паричната политика на банката днес, в края на двудневното си заседание, ще обяви решението си за водещата лихва и за стратегията си за стимулиране на икономиката чрез увеличаване на паричните потоци.
Пазарите чакат да разберат дали ще бъде увеличена ликвидността и, ако да, с колко. Според някои икономисти банката би могла да добави 25 млрд. британски лири или повече към програмата за инжектиране.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *