FТ: Източна Европа е разединена

След като на 8 януари в британския вестник „Файненшъл таймс” беше публикувана статия, озаглавена „Изтокът и Западът имат различни интереси в ЕС”, Юрай Дракслер, член на Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел е изпратил до изданието писмо, в което говори за различния път на източноевропейските страни.

„Новите членове на ЕС не могат да бъдат поставяни под общ знаменател. И вашата статия доказва това аргументирано. На Запад хората смятат, че Изтокът споделя общо „комунистическо” минало. Всъщност желязната завеса скри свят, който беше много по-разнообразен от Западна Европа. През 80-те години на 20 век пътят от Прага до Париж или Лондон преминаваше през страни със стабилна демокрация и консуматорско общество. Но какъв беше пътят към България например? Индустриалната сила Чехословакия имаше относително добре заредени магазини и функционална, макар и тромава администрация.
Пресичате Унгария – единствената страна от блока, която позволяваше частната дребна търговия – и влизате в Румъния. За чехите и словаците бедността в тази сурова диктатура беше шокираща.
Тогава достигате до Черно море и България, популярна туристическа дестинация. В България имаше полудиктаторски режим, ръководен от усмихнатия старец Тодор Живков, който беше харесван от българските граждани. Социалистическият блок беше шахматна дъска на култури и режими. Съществуваше и политическа подкрепа за тези различия.
Да, националните флагове имаха един и същ червен цвят. Но през последните две десетилетия режимите в Източна Европа, борейки се с вътрешното напрежение, смекчиха „пролетарския си интернационализъм”. Вместо това, те заговориха за семейството и патриотизма.
Очевидно, това убягна на западните наблюдатели, които се чудеха на „внезапната” националистическа вълна след 1989 година. Вярно, че сега регионът отново има еднакъв социално-икономически модел. Тези страни харчат по-малко за социални програми или проучвания от останалата част от Европа. Те споделят и склонност към реформи, присъщи за радикалния либерализъм: някои от тях въведоха плосък данък, а повечето приватизираха отчасти пенсионните фондове. Това беше продиктувано по-скоро от съревнованието на тези страни за западните инвестиции, отколкото от споделянето на общи интелектуални възгледи и сътрудничество.
Не, новите членове няма да създадат обединен фронт в ЕС. Но и идеята, че някои от тях трябва да се притеснят от начина, по който другите се справят с европейските въпроси, също не е особено правилна. Те просто не се интересуват, защото не вярват, че обитават една и съща планета.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *